АКТУАЛЬНО

Відбулося урочисте посвячення Дому товариства «Свята Софія» США

Вівторок, 03 листопада 2015, 11:15
У суботу, 31 жовтня 2015 року, після кількамісячного ремонту Дім Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» США (ТСС А) знову відчинив двері для української громади. Обряд посвячення будинку здійснив Високопреосвященний Стефан Сорока, Митрополит-Архиєпископ Філадельфійський, в асисті о. Марка Ярослава Семегена, настоятеля протокатедрального собору Святої Софії в Римі, та о. Ігоря Блощинського, пароха церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці, Мелровз Парк, ПА.

У своєму слові до зібраних Митрополит Стефан привітав членів Товариства із «поверненням додому», який знову готовий стати осередком активної діяльності.

У рамках урочистої програми під назвою «Товариство «Свята Софія» сьогодні», яку вів голова будівельного комітету Любомир Пиріг, Президент ТСС в Римі о. Марко Ярослав Семеген вручив Митрополитові Стефанові та членам будівельного комітету – Л. Пирогові й Ігореві Шустові, пропам’ятну медаль з нагоди 30-х роковин відходу у вічність патріарха Йосифа Сліпого (1892-1984), яку Товариство «Свята Софія» в Римі викарбувало на вшанування пам’яті свого великого засновника. Презентуючи цю медаль, о.  Семеген зазначив, що «Патріарх Йосиф був зі своїм народом і в сибірських концтаборах, і перед обличчям цілого людства й історії на Другому Ватиканському соборі, й на всіх поселеннях, куди людська доля вела вірних синів і доньок України. Особливої глибини символічний зміст цієї медалі набуває в контексті цьогорічних подій у житті нашого народу, знову наповнених свідоцтвами служіння правді та Богові».

Серед інших осягів товариства «Свята Софія» США була благодійна літня школа англійської мови, яка 26 липня - 15 серпня цього року пройшла в родинному селі патріарха Йосифа Заздрість що на Тернопільщині. Як зазначила ініціатор проєкту та директор школи д-р Ірина Іванкович, «задум провести благодійну літню школу навчання англійської мови виник уже давно. Зрештою, піонером у цій думці була бл. п. Романа Навроцька і чимало про викладанння мови в Україні на початку 1990-х років може розповісти професор Рудницький, який кілька років поспіль разом з іншими волонтерами української діяспори працював для добра української молоді. Минулоріч ця думка з особливою гостротою постала на форумі ТСС А в світлі подій на Сході України. І так почались приготування, форматування, підбір волонтерів, пошук кандидатів. Своєю увагою ми охопили дітей вояків АТО, дітей з родин біженців, дітей сиріт та семінаристів Тернопільської семінарії». Вона також розповіла зворушливі історії юнаків та дівчат, які брали участь у літній школі і які уже на старті свого життя зіштовхнулися із труднощами. Відтак, присутні мали нагоду переглянути відео-хроніку проєкту «Наука, молитва і праведне християнське життя: благодійна літня школа англійської мови у Заздрості».

Товариство «Свята Софія» США й надалі веде активну науково-публіцистичну діяльність. Так, цьогоріч побачили світ дві книги, видання яких ініціювало ТСС А і презентацію одної з яких провів голова Товариства академік Леонід Рудницький. Книга Ярослава Пелікана «Ісповідник між Сходом і Заходом. Портрет українського кардинала Йосифа Сліпого» побачила світ у львівському видавництві «АРТОС» в перекладі з англійської Ірини Іванкович. Л. Рудницький розповів про передісторію написання найбільш ґрунтовної біографії Ісповідника віри, про співпрацю та довголітню дружбу з Ярославом Пеліканом, зазначивши: «Ця книга - це дарунок Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» усім братам і сестрам в Україні та «в розсіянні сущим» в річницю 70-ліття арешту патріарха Йосифа Сліпого та початку репресій УГКЦ як пригадка про трагічний досвід неустанної боротьби українського народу за дар свободи рідного краю».

Прес-служба товариства «Свята Софія» США

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next