АКТУАЛЬНО

Відбувся круглий стіл у колі освітян Стрийщини

П'ятниця, 08 листопада 2013, 14:36
У рамках проведення Суспільних днів УГКЦ у Стрийській єпархії проходить ціла низка організованих заходів. Так, у середу, 6 листопада, у м. Стрий, у конференц-залі місцевого єпархіального управління, відбувся круглий стіл з освітянами Стрийщини, організований Комісією УГКЦ «Справедливість і мир». Цього дня освітяни мали нагоду послухати доповідь Євгена Ланюка, політолога та науковця, аспіранта Львівського національного університету імені Івана Франка на тему: «Роль соціальних мереж у сучасних світових політичних процесах. Український контекст. Відповідальність суспільства». У політичній сфері соціальні мережі відіграють надзвичайно важливу роль, адже їх поширення та доступність зумовило те, що часто опозиційні сили тих чи інших політичних режимів у різних країнах можуть вільно ділитися інформацією, критикувати чинну владу, закликати маси людей до повстання тощо. Проте, слід пам’ятати, що соціальні мережі несуть також і певні небезпеки. «Інтернет та соціальні мережі, – за словами Євгена Ланюка, – це гіпернасичена версія світу. Молоді люди, живучи у цьому віртуальному світі, позбуваються відчуття реальності. Існує навіть так звана крайня залежність від соціальних мереж. Вчені та лікарі із цим повʼязують виникнення нової психічної хвороби, адже відомі випадки, коли молоді люди впадали в депресію через те, що їхні друзі не «лайкнули» оновлений статус на їхній сторінці в соціальних мережах».

Під час зустрічі відбувалося активне обговорення теми та можливі вирішення актуальних проблем, повʼязаних із надмірним користуванням Інтернетом та соціальними мережами з боку учнів. Шукали шляхів вирішення проблематики через наголос на особистій та суспільній відповідальності.  Модератором дискусій виступив о. Олег Кобель – голова Комісії «Справедливість і мир» у Стрийській єпархії, котрий зауважив, що часто соціальні мережі, такі як «Вконтакті» чи «Facebook» замінюють особистісне спілкування людей навіть у віртуальному світі. Часто буває й таке, що люди, маючи нагоду спілкуватися зі своїми знайомими, родичами чи друзями через «Skype», вибирають не цей новітній спосіб спілкування, а переписку в соціальних мережах.

Учасниця круглого столу Оксана Чупко, вчитель малої гімназії Стрия, висловила аргументацію щодо відповідальності батьків, які повинні більше звертати увагу на виховання своїх дітей, оскільки вільний та неконтрольований доступ дітей до Інтернету може мати негативний вплив на дальший розвиток молодої особистості. Ця відповідальність повинна мати конкретні і практичні кроки. Батькам потрібно не «відгороджуватись» від можливості вивчення комп’ютера чи Інтернету. Маючи певні знання у сфері інноваційних технологій, батьки зможуть вберегти свою дитину від згубного впливу непотрібної інформації, що міститься у світовій павутини.

Крім того, було обговорено сучасні проблеми освітян, а також актуальні виклики та труднощі виховного, формаційного характерів дітей, молоді. Обговорили та погодили і спільні поміж представниками освіти і духовенства ініціативи. Зокрема, у запропонованих під час дискусії пропозиціях і вирішеннях наявних проблем учасники круглого столу продовжуватимуть і надалі організовувати спільні зібрання, створювати спільні звернення до громадськості, місцевої влади, вірян, щоб вони були відповідальними громадянами українського суспільства.

Інформаційна служба Комісії УГКЦ «Справедливість і мир»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next