АКТУАЛЬНО

«Відкритий Університет» серед мирян із професійним спрямуванням

П'ятниця, 24 жовтня 2014, 17:43
21 жовтня 2014 року в рамках всеукраїнського проекту Комісії УГКЦ Справедливість і Мир «Відкритий Університет» у храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці у місті Львові відбулась дискусія на тему: «Вчення Соціальної доктрини Церкви у контексті виборчого права. Участь мирян у суспільно-політичних процесах». Серед учасників зустрічі були присутні лікарі, вчителі, миряни різних професій та ділянок праці.

Останніми роками Комісія здійснює різноманітну науково-виховну діяльність в Україні з метою створення форуму для діалогу, який сприяє формуванню об'єктивного розуміння світових та українських реалій, формує багатовимірне розуміння процесів, що мають місце в Україні та світі, а також створює можливості для обміну досвідом між лідерами з різних сфер суспільного життя.

Місією «Відкритого університету» є: пробудження громадянської активності в українському суспільстві через просвітництво, усвідомлення історичних та культурних надбань, звільнення від нав’язаних суспільству стереотипів та поширення суспільного вчення Церкви.

«Відкритий Університет» включає ряд тематичних лекцій, зустрічей-дискусій, семінарів та круглих столів. Для участі у заходах запрошуються усі, кому близька ідея побудови відкритого, вільного громадянського суспільства на християнських засадах.

Доповідачем зустрічі у Львові був Микола Варлам, секретар Комісії УГКЦ Справедливість і Мир. Головна думка доповіді була сформульована таким чином, що кожний громадянин має зробити вибір свобідно, розсудливо та чеснотливо. Зокрема, зосередилися і на розпізнанні політичних партій та спільно підсумували те, що ідеальної християнської партії немає. Це підтверджує і вчення Соціальної Доктрини Церкви 573§: «особлива царина, де вірні миряни покликані до розпізнання, – вибір політичних інструментів, тобто діяльність у партії чи інші форми участі в політичному житті. Здійснюючи цей вибір, потрібно дотримуватися цінностей і враховувати реальні обставини. У будь якому разі, він повинен ґрунтуватися на любові і бути орієнтованим на спільне благо. Принципи християнської віри неможливо вмістити на одній політичній платформі: стверджувати, що якась партія чи політична коаліція цілковито відповідає потребам віри і християнського життя, означає поширювати небезпечні хибні думки. Християни не можуть сказати про якусь одну партію, що вона повністю задовольняє їхні моральні потреби, які постають з віри і з їхнього церковного життя. Участь християн у політичному об’єднані не повинна бути ідеологічною, а критичною; тоді партія і її політична платформа отримають стимул прямувати до справжнього спільного блага, зокрема до духовної мети людської особи». 

Тому, вибір має бути критичний, але кожен має пам’ятати, що правдивим фундаментом партії мають бути моральні та християнські цінності. «Розрізнення, яке необхідно робити між вимогами віри і суспільно політичним вибором, з одного боку, і між рішенням окремого християнина і рішеннями християнської спільноти, з іншого, передбачає, що діяльність у партії чи в політичному об’єднанні – особистий вибір. Цей вибір законний, якщо стосується партій чи позицій, які сумісні з християнською вірою і цінностями» (Соціальна доктрина Церкви 574§). 

Отож, кожний мирянин у своєму професійному спрямуванні, як особистість та індивід має пам’ятати, що творить в цілісності Церкву та Державу на відповідному рівні із своїми окремими обов’язками та правами у сферах церковного служіння та політичного життя.

Інформаційна служба Комісії УГКЦ Справедливість і Мир

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next