АКТУАЛЬНО

Відому художницю Христину Дохват нагороджено Орденом митрополита Андрея Шептицького

Середа, 17 листопада 2021, 11:42
Мисткиню, іконописицю, художницю Христину Дохват в березні 2020 року Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав нагородив Орденом митрополита Андрея Шептицького. Через пандемію вручення нагороди відбулося щойно 14 листопада 2021 року в катедрі Непорочного Зачаття у Філадельфії, США. Вручив нагороду владика Борис Ґудзяк, митрополит і архиєпископ Філадельфійський.

Пані Христина Дохват стала четвертим лауреатом найвищої нагороди Української Греко-Католицької Церкви Ордена митрополита Андрея Шептицького. Раніше цю високу відзнаку отримували також кардинал Крістоф Шенборн, Інститут східнохристиянських наук імені митрополита Андрея Шептицького і Євген Чолій, а також Іван Васюник, Стен і Марч Оверко, Карл Андерсон, Микола Кміть.

Орденом митрополита Андрея Шептицького, як зазначено у грамоті Глави УГКЦ, пані Христину нагороджено за активну багаторічну і надзвичайно плідну працю в царині церковного малярства, що увінчалася написанням іконостасів, окремих циклів ікон, фресок для понад сімдесяти християнських храмів, а також за глибоке особисте християнське життя і свідчення віри, служіння Церкві, здобутком яких став моральний авторитет, визнаний Церквою та суспільством.

«Нехай милосердний Господь за молитвами праведного Андрея Шептицького сторицею винагородить Вас за всі Ваші старання та подасть Вам сили для подальшого служіння», – йдеться у грамоті.

Варто зазначити, що серед творів пані Дохват – настінні мозаїки й іконостас (56 ікон) катедрального собору Непорочного Зачаття та намісні ікони Христа і Богородиці храму Покрову Пресвятої Богородиці у Філадельфії (США), іконостас, настінні мозаїки та фрески в українській каплиці Покрову Пресвятої Богородиці в катедральному соборі Богородиці у Вашингтоні (США), іконостаси й оформлення інтер'єрів Богородичного храму в Гілсборо, Нью-Джерсі (США), храму Петра й Павла в Маунт-Кармель, Пенсильванія (США), ікона Вишгородської Богородиці для Українського католицького університету в Римі (Італія) та безліч інших.

 

 

Довідка

Орден митрополита Андрея Шептицького – найвища відзнака Української Греко-Католицької Церкви, встановлена Главою УГКЦ у 2019 році для нагородження за видатні особисті заслуги у сферах подвижництва та церковно-державно-суспільних відносин, у яких втілюються цінності та ідеали, що їх сповідував праведний митрополит Андрей Шептицький (1865-1944).

Департамент інформації УГКЦ,
фото: Філадельфійська архиєпархія

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next