АКТУАЛЬНО

«Відродження УГКЦ – це історичний факт, реалізований Божим Провидінням», - владика Дімітріос (Салахас) з Греції

П'ятниця, 24 жовтня 2014, 13:20
Східні Православні Церкви були б набагато дальші від Рима, якби не Східні Католицькі Церкви, які є викликом для екуменізму. Однак дорога до єдності ще дуже довга. Наші Східні Католицькі Церкви мусять пройти цей шлях з волі Христа і під проводом Святішого Отця та власної ієрархії. Поки не буде повністю досягнуто єдності, як того бажає Христос для своєї Церкви, Східним Католицьким Церквам належать права і обов’язки, що випливають із сопричастя.

Таку думку висловив Дімітріос (Салахас), Апостольський екзарх для католиків східного обряду в Греції, під час своєї доповіді на тему «Місія і роль Східних католицьких Церков в екуменічному діалозі: перешкода чи нагода до об’єднання», яку він виголосив на щорічній Зустрічі східних католицьких ієрархів Європи, присвяченій 25-річчю виходу УГКЦ з підпілля, що відбувається цими днями у Львові.

Владика Дімітріос вважає, що поки не буде повністю досягнуто єдності, екуменічні зусилля у різних країнах у відносинах з Православними Церквами становлять пріоритетний і незворотний вимір ідентичності Східних Католицьких Церков. «Поки не буде повністю досягнуто єдності, як того бажає Христос для своєї Церкви, Східні Католицькі Церкви повинні докладати максимум зусиль до нової євангелізації, щоб світ увірував (Ів. 17, 21). Через проповідування Євангелія всім народам Східні Католицькі Церкви покликані йти назустріч тим викликам, які походять з розколу. Ці Церкви повинні бути активними учасниками діалогу правди й любові, що його Католицька Церква активно провадить із Православними Церквами, а також пропагувати різноманітні ініціативи, у яких могли б брати учать православні брати (наприклад, спрямовані на оборону моральних принципів щодо подружжя і сім’ї, діл милосердя, соціальну справедливість, захист життя, гідності і основних прав людини, пропагування миру), особливо звертати увагу на масову еміграцію», – вважає він.

За словами доповідача, 25-та річниця виходу УГКЦ з підпілля – це нагода для вияву вдячності Божому Провидінню. «Відродження УГКЦ – це історичний факт, реалізований Божим Провидінням. Без сумніву, гаряче бажання піднесення гідності УГКЦ з верховноархиєпископської до патріаршої Церкви є цілком законне і відповідне до Другого Ватиканського Собору. В очікуванні такої бажаної події УГКЦ покликана у своєму теперішньому канонічному статусі робити все можливе, щоб краще відповідати на вимоги внутрішнього оновлення та здійснення екуменічного покликання, незважаючи на всім нам відомі труднощі і перешкоди», – вважає Апостольський екзарх для католиків східного обряду в Греції.

 Додамо, що відкрив перше робоче засідання Зустрічі Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Також із вітальними словами з нагоди 25-річчя легалізації УГКЦ виступили Апостольський нунцій в Україні Томас Едвард Галліксон та Архиєпископ Львівський РКЦ Мечислав Мокшицький.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next