АКТУАЛЬНО

«Відзначення 150-річчя від дня народження Андрея Шептицького має представити Митрополита як постать національного значення», – В’ячеслав Кириленко

Вівторок, 05 травня 2015, 21:43
У Міністерстві культури під головуванням Віце-прем’єр-міністра і міністра культури В’ячеслава Кириленка відбулося перше засідання організаційного комітету з підготовки та відзначення 150-річчя від дня народження митрополита Української Греко-Католицької церкви Андрея Шептицького.

30 квітня Уряд затвердив підготовлене Міністерством культури розпорядження про формування оргкомітету та План офіційних заходів на загальнонаціональному та регіональному рівнях, які відбуватимуться протягом 2015 року.

У ході обговорення В’ячеслав Кириленко наголосив: «Зміст та формат урочистостей з нагоди ювілейної дати мають представити Андрея Шептицького як загальнонаціональну історичну постать, сприяти подоланню сформованого радянською пропагандою стереотипного сприйняття особи Митрополита».

Таким чином, основним заходом програми урочистостей має стати академія у Національній опері України в листопаді 2015 року. У Києві, відповідно до затвердженого Урядом Плану, має бути встановлена меморіальна дошка на честь Андрея Шептицького на Будинку вчителя – у тодішньому приміщенні Центральної ради. Важливу роль у переосмисленні історичної ролі Шептицького мають зіграти демонстрація документальних, науково-популярних та художніх фільмів, поширення науково-популярного ілюстрованого видання про життя митрополита через мережу бібліотек та навчальних закладів. Протягом року у Львівській та іншій областях відбуватимуться наукові, культурі, громадські заходи; всеукраїнську програму заходів продовжить і УГКЦ, яка розпочала Рік Андрея Шептицького з листопада 2014 року.

Також В’ячеслав Кириленко наголосив на важливості провести урочисті заходи для українських громад УГКЦ за кордоном.

Представники УГКЦ владики Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії, та Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, зауважили, що митрополит Андрей був не лише видатним церковним провідником, а й громадським діячем, підтримував українську культуру і освіту. «Відзначення 150-річчя від дня народження на державному рівні має відкрити багатогранність особистості Митрополита. Сама увага держави свідчить про те, що Церква відіграє важливу роль не лише в духовному, але і в суспільному відродженні України», - сказав владика Богдан.

Для оперативного планування урочистих заходів Міністерство культури сформує робочу групу у складі представників Київської міської та обласних державних адміністрацій, представників УГКЦ, громадськості, інших міністерств.

RuporZT

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next