АКТУАЛЬНО

Відійшов до Бога отець-прелат д-р Олександр Остгайм-Дзерович

Середа, 08 квітня 2015, 18:32
У п´ятницю, 3 квітня 2015 року, на 81-му році життя відійшов у вічність колишній генеральний вікарій для вірних візантійського обряду в Австрії та багатолітній парох церкви Святої Варвари у Відні, отець-прелат д-р Олександр Остгайм-Дзерович.

У четвер, 14 травня 2015 року, о 18:00, Кристоф кардинал Шенборн, Архиєпископ Відня та Ординарій для вірних візантійського обряду в цілій Австрії, у співслужінні з римо-католицькими та греко-католицькими священиками, які душпастирюють в Австрії, очолить заупокійні богослужіння в церкві Святої Варвари у Відні.

Отець-прелат д-р Олександр Остгайм-Дзерович народився 20 жовтня 1934 року у Львові в сім'ї Маркіяна та Дарії з роду Вітушинських. Батько, Маркіян Дзерович, відомий український лікар, був президентом Генерального інституту Католицької акції у Львові. Мама Дарія з роду Вітушинських була доктором хімічних наук і магістром фармакології. У 1940 році разом з батьками виїхав до Відня.

У 1952 році вивчав право у Віденському університеті та у Віденській торговельній академії. У 1955-1966 роках навчався в Папській колегії святого Йосафата в Римі, захистив докторську дисертацію з морального богослов'я в Григоріанському університеті та з права в Латеранському університеті. У 1960 році архиєпископ Іван Бучко уділив йому священиче рукоположення.

З 1969 по 2001 рік був парохом церкви святої Варвари у Відні. У 1978 році його призначають папським капеланом (монсеньйором), 1983 року номінують радником Папської комісії для Східного права, а у 1987 році – мітратом Львівської архиєпархії УГКЦ. Понад 15 років отець Дзерович був консультором «Pro Oriente» - фундації наукових досліджень екуменічних стосунків.

З 1996 по 2011 рік був Генеральним вікарієм для вірних візантійського обряду в Австрії.

Майже тридцять років отець-прелат Олександр Остгайм-Дзерович інтенсивно спіпрацював з австрійським радіо та телебаченням, де вів релігійні передачі, в яких зокрема висвітлював теми церковної ситуації та міжконфесійних відносин в Україні, а також знайомив слухачів та телеглядачів з церковним обрядом та українською творчістю.

Значним внеском стала участь отця-прелата Остгайм-Дзеровича у таємних переговорах між Ватиканом та офіційними представниками Радянського Союзу при Організації Об´єднаних Націй у Відні, щодо легалізації Греко-Католицької Церкви в Україні.

18 серпня 2009 року за вагомий особистий внесок у розвиток духовності в Україні, багаторічну плідну церковну діяльність та з нагоди 18 річниці Незалежності України Президент України Віктор Ющенко нагородив о. Остгайм-Дзеровича орденом «За заслуги» III ступеня. Багатогранна діяльність отця була відзначена «Почесним Хрестом науки та мистецтва» 1 ступеня від Австрійської держави.

Для Департаменті інформації УГКЦ повідомив о. Юрій Коласа

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next