АКТУАЛЬНО

Відійшов у вічність о. Михайло Пришляк

Четвер, 11 березня 2010, 21:18
Салезіянське Згромадження в Україні з сумом повідомляє, що 11 березня 2010 року, після тривалого періоду хвороби, упокоївся в Бозі Митрофорний протоєрей Михайло Пришляк. Отець Михайло відійшов у вічність на 88-му році життя, 68-му чернечого покликання і 56-му священства.
Салезіянське Згромадження в Україні з сумом повідомляє, що 11 березня 2010 року, після тривалого періоду хвороби, упокоївся в Бозі митрофорний протоієрей Михайло Пришляк. Отець Михайло відійшов у вічність на 88-му році життя, 68-му чернечого покликання і 56-му священства. Отець Михайло належав до Салезіянського Згромадження, у якому посвятив своє життя Господеві і молоді, наслідуючи приклад св. Івана Боско. У Церкві Покрова Пресвятої Богородиці (Львів, вул. Личаківська, 175) в п’ятницю, 12 березня, о 20.00 буде відслужено Парастас, а в суботу, 13 березня, об 11.00 – Чин похорону. Отця буде поховано на Винниківському кладовищі.

Прес-служба Салезіянського Згромадження східного обряду

Додаток:

КОРОТКИЙ ЖИТТЄПИС

Отець-мітрат Михайло Пришляк народився 30 вересня 1922 року в с. Ніновичі, Ярославського повіту. У 16-річному віці відбув до Італії, щоб стати салезіянином та повернутися до України для того, щоб стати до лав перших українських салезіян для місійної праці серед молоді. Навчався в Салезіянській малій семінарії в Івреа, Італія (1938-1942), після чого вступив до новіціяту Салезіянського Згромадження і 15/08/1942 склав перші обіти. Всю салезіянську формацію пройшов в Італії. У 1959 році отримав науковий ступінь Доктора філософії, а у 1965 – Доктора політичних наук. Висвячений на священика єпископом Іваном Бучком в Римі 8 грудня 1954 року. З нагоди свячень обрав собі, як життєве кредо та мету, фразу з Євангелія: “ut unum uno sint” («щоби всі було одно») (Ів. 17,11). Належав до монашої спільноти Салезіян в Римі, що займалася проводом української Папської малої семінарії в Римі для українських юнаків з діаспори, у ній був настоятелем з 1983 по 1989 роки. Після виходу нашої Церкви з підпілля, отець Михайло повернувся на Батьківщину, де розпочав, разом з іншими першими українськими салезіянами, заснування спільноти українських салезіян у Львові. Отець був знаним викладачем і професором ряду університетів в Італії та Україні. Був викладачем у Львівській семінарії Св. Духа та, на прохання бл. п. Мирослава Івана (Любачівського), працював у Митрополичому суді УГКЦ і був Синкелом у спарвах духовенства Львівської архиєпархії УГКЦ. У 2000 році Патріарх Мирослав Іван (Любачівський) іменував отця Михайла митрофорним протоєреєм. Крім того отець Михайло написав немало книг та праць, серед яких його останнє видання Історії філософії (1 і 2 томи), затверджений Міністерством освіти України та призначений для учнів старших класів середньої школи.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next