АКТУАЛЬНО

«Він любив життя і не один раз любов’ю перемагав смерть», – владика Володимир (Груца) під час V Всеукраїнської прощі духовенства УГКЦ у Перемишлянах

Четвер, 02 червня 2016, 11:02
1 червня 2016 року відбулася V Всеукраїнська проща духовенства УГКЦ до Перемишлян на Львівщині. Близько 500 священиків, які прибули на прощу з території всієї України, найперше помолилися Молебень до блаженного священномученика Омеляна Ковча, покровителя душпастирів УГКЦ, у храмі Святого Миколая, в якому блаженний Омелян здійснював своє служіння.

Потім усі процесійно перейшли до пам’ятника блаженному, де був зачитаний укладений ним іспит сумління, а відтак до присутніх звернувся зі словом владика Тарас (Сеньків), Єпарх Стрийський.

Після цього у храмі Святого Володимира і блаженного священномученика Омеляна розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія, яку цього року очолив Високопреосвященний владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський. З архиєреєм співслужили: владика Тарас (Сеньків), владика Богдан (Манишин), Єпископ-помічник Стрийської єпархії, владика Василь (Тучапець), Екзарх Харківський, владика Теодор (Мартинюк), Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський, і владика Володимир (Груца), Єпископ-помічник Львівський, а також присутні на прощі священнослужителі.

Після прочитання євангельського уривка до присутніх з проповіддю звернувся владика Володимир (Груца), який роздумував про суть священичого служіння та виклики, що їх ставить перед духовним провідником суспільство.

Розглядаючи тернистий і жертовний шлях блаженного о. Омеляна, єпископ представив цінність служіння священномученика для спасіння людських душ, який завжди невтомно, навіть не зважаючи на страх перед смертю, ревно змагав у цій справі. «Він любив життя і не один раз любов’ю перемагав смерть», - додав архиєрей.

«Мученицька смерть є коронуванням цілого його життя», - сказав проповідник, ставлячи за приклад постать о. Омеляна, протиставляючи його спосіб життя принципам і нормам, які диктує світ сучасній людині.

А відзначаючи важливість пам’яті блаженного Омеляна Ковча через літургійну молитву і прощу духовенства, владика Володимир закликав замислитися над кількома простими засадами його служіння, які стали запорукою його ж вічного життя і слави. «Отець Омелян дарував Богові свій час, години, дні, роки, даючи людям змогу зустрітися з Богом і сам виходив Йому назустріч. Земні блага не займали перше місці в його житті і він не був прив’язаний до місця чи людей. Він товаришував з Богом і приводив до Нього інших», - сказав єпископ, підкресливши, що о. Омелян став учасником вічної Пасхи, бо таким було його земне життя.

Після Святої Літургії владика Тарас подякував митрополитові Ігорю, присутнім єпископам та священикам за участь у прощі.

Нагадаємо, що 24 квітня 2009 року блаженний священномученик Омелян Ковч був проголошений покровителем душпастирів УГКЦ, а перша Всеукраїнська проща духовенства до Перемишлян відбулася у 2012 році.

Прес-служба Стрийської єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next