АКТУАЛЬНО

Вінничани в гостях у Андрея Шептицького

П'ятниця, 29 травня 2015, 12:04
23-24 травня в парафії Покрова Пресвятої Богородиці м. Вінниці, що під опікою отців Згромадження Воплоченого Слова, відбулося паломництво до місця народження та служіння митрополита Андрея Шептицького.

Митрополит Шептицький є однією з найбільших та найяскравіших постатей в українській історії ХХ століття. І тепер, відзначаючи 150 років від його дня народження, отці Воплоченого Слова з Вінниці організували паломництво до місць народження та служіння українського Мойсея – митрополита Андрея Шептицького. Саме в таких спосіб, вже не просто слухаючи про цю постать, але ніби доторкаючись до частинки живої історії, пов’язаної з митрополитом.

У суботу, 23 травня, 42 паломники з Вінниці відправилися до села Прилбичі Яворівського району Львівської області, де і народився Роман, а в майбутньому Андрей Шептицький. Тут, у храмі, збудованому на честь митрополита Андрея та блаженного Климентія Шептицьких, отці Григорій Рогацький, ВС, та Теодосій Савчук, ВС, відслужили Божественну Літургію. Очолив її отець Андрій Стадницький, який є парохом села Прилбичі. Після Літургії отець Андрій розповів прочанам з Вінниці короткі відомості з біографії Андрея та його сім’ї, які супроводжував відеослайдами. По закінченні прочани вирушили до каплиці-усипальниці родини Шептицьких, де отець-парох розповів історію самої усипальниці і того, що до неї відноситься з біографії самого митрополита. Також відвідали римо-католицький костел у сусідньому селі, де був охрещений Роман Марія Олександр Шептицький (саме такі імена отримав майбутній митрополит Андрей при хрещенні).

Опісля паломники відправилися до Львова, де в архикатедральному соборі Святого Юра молилися Архиєрейську вечірню з утренею, яку очолив Єпископ-помічник Львівський Венедикт, а відразу по богослужіннях молилися у крипті Собору, де спочиває тіло Митрополита. Опісля прочан прийняв Митрополит Ігор (Возьняк) у Митрополичих палатах, де владика провів коротку екскурсію.

Наступний день прочани розпочали Божественною Літургією, яку відслужили отці в соборі Святого Юра, а опісля відправилися відвідати Національний музей імені Андрея Шептицького, який він сам і заснував, а згодом відвідали та молилися в деяких величних храмах міста.

Сподіваємося, що це паломництво не залишить байдужими нікого з його учасників, а навпаки, дасть можливість глибшого утвердження у правдивій Христовій вірі через свідчення постаті митрополита Андрея (Шептицького), великого сина нашого народу і нашої святої Церкви.

Прес-центр парафії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next