АКТУАЛЬНО

«"Вітер На-Дії" – нагода молоді з усієї України зустрітися віч-на-віч», – о. Ростислав Пендюк

Вівторок, 08 липня 2014, 15:47
«Ми хочемо розповісти сьогодні вам про подію, яка, сподіваємося, буде доброю, гарною, а також, маємо надію, стане традиційною у Львові», – такими словами о. Ростислава Пендюка, голови Комісії у справах молоді УГКЦ, розпочалася зустріч організаторів Всеукраїнського з’їзду молоді «Вітер На-Дії» з пресою.

Окрім голови оргкомітету з’їзду, 8 липня в антикафе «Комуна» на запитання ЗМІ відповідали: Уляна Стадник, заступник начальника управління молоді, сім'ї та спорту Львівської міської ради, Іван Гаргай, координатор майстерень у рамках з’їзду, та Роман Демуш, ведучий духовно-мистецької програми «Вітру На-Дії».

«Ми запропонували, щоби Львів став таким майданчиком, місцем, де молодь Церкви, молодь християнська загалом, зможе збиратися. У Львові відбувається безліч чудових подій, об’єднуються митці, музиканти, науковці, і ми хочемо теж запропонувати, щоби Львів став місцем єднання християнської молоді. Адже цієї молоді дуже багато по цілій Україні та поза її межами, і вона теж потребує оцієї зустрічі», – розповів о. Ростислав.

«У сучасному світі інтернет немовби вириває нас із соціального життя, і ми починаємо бути трохи самотніми. Маючи по кілька тисяч друзів у соціальних мережах, водночас залишаємося ніби на узбіччі. Ми все рідше зустрічаємося віч-на-віч, все рідше маємо можливість торкнутися одне одного, поспілкуватися, і власне цей з’їзд має стати такою доброю нагодою», – сказав голова оргкомітету Всеукраїнського з'їзду молоді.

Уляна Стадник розповіла про події п’ятниці, 11 липня, другого дня з’їзду, зокрема повідомила про флешмоб для всіх гостей «Вітру На-Дії». Також представник Львівської міської ради заявила про відкритість міста: «Ми будемо раді бачити у Львові гостей з Півночі, зі Сходу, з Півдня, можливо, з інших країн». Як згодом зазначив о. Ростислав, до участі в події зголосилася молодь із Києва, Дніпропетровська, Одеси, «а з Тернополя цілий поїзд збирається їхати».

Іван Гаргай зізнався, що під час приготувань до з’їзду вивчив багато нових слів, наприклад, «карлінг», «стрінг-арт». А ще відповідальний за майстерні зробив для себе багато відкриттів: «Я навіть не думав, що можна робити такі геніальні речі з нічого». Ці та інші майстерні й майданчики дозвілля гості з’їзду побачать вже в суботу, 12 липня, на Хуторівці.

Роман Демуш розповів про особливе значення музичної частини «Вітру На-Дії». За його словами, християнську радість молоді люди на з’їзді висловлюватимуть піснями і танцями. «Пісня і танець, якщо правильно зорганізовані, можуть стати молитвою душі. Це спосіб подяки Богові-Творцеві за ті моменти радості, які молодь переживатиме», – розповів Роман, котрий буде ведучим разом із Маріанною Фірткою.

Наприкінці о. Ростислав нагадав, що в приготуванні до Світового дня молоді, який відбудеться у Кракові в 2016 р., Папа Франциск для всіх молодих людей на 2014 р. дав гасло: «Блаженні вбогі духом, бо їхнє царство небесне». «Вітер На-Дії» у відповідь на заклик Папи також взяв собі це гасло: «Ми вирішили з’їзду надати соціального виміру. На нашу духовно-мистецьку програму, де виступатимуть гурти, ми також запрошуємо соціальні організації». Як розповів голова Комісії у справах молоді УГКЦ, на з’їзд запросили «Громадський центр соціально-активних молодіжних ініціатив» (САМІ), Центр опіки сиріт, Центр духовної підтримки осіб з особливими потребами «Емаус», в’язничне капеланство, Спільноту святого Егідія, «щоби заохотити молодь, показати, що соціальний вимір дуже важливим, що поруч є дуже багато людей, які мають потреби, і на ці потреби кожен може відповісти – для цього не потрібні надзусилля».

 

Марта Зозуля

Фото: Андріана Стахів

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next