АКТУАЛЬНО

Віце-президент Карітасу України відвідав БФ «Карітас-Хмельницький»

Вівторок, 06 березня 2018, 21:40
2 березня 2018 року о. Андрій Нагірняк, віце-президент Карітасу України, відвідав БФ «Карітас-Хмельницький» при катедральному храмі Різдва Пресвятої Богородиці.Цей візит було присвячено передусім Стратегії розвитку соціального служіння, яку втілює Українська Греко-Католицька Церква.

Чому Церква здійснює соціальне служіння? Наскільки воно є важливим як для духовної спільноти загалом, так і для кожного християнина? Чи є воно визначальним у діяльності такої структури, як благодійний фонд… Власне, навколо таких і подібних питань тривала розмова під час зустрічі з працівниками Хмельницького обласного благодійного фонду «Карітас».

Спочатку присутнім було запропоновано відео-роздуми Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава. Переказавши євангельський епізод про багача і Лазаря, він глибоко і всебічно аналізує притчу,  наголошує, що милосердя або ж соціальне служіння, можливо, навіть необхідніше не так тому, хто отримує допомогу, як тому, хто є джерелом добра. Бо в кожній простягненій по допомогу руці ми повинні побачити руку Божу, яка подається нам для нашого ж спасіння. Зрештою, людина, яка чинить милосердну любов, отримує велику благодать, відчуваючи у своєму серці Божу присутність.

На розвиток теми переглянувши короткометражний фільм, що також спонукав до до філософських роздумів, учасники зустрічі перейшли до широкої дискусії. Активно долучалися до розмови і присутні священики, митрофорний протоієрей-синкел Кам'янець-Подільської єпархії та директор Хмельницького обласного благодійного фонду "Карітас" Іван Данкевич. Говорили про інституційний розвиток, професіоналізацію соціального служіння. Бо, звісно, можна спонтанно займатися благодійною діяльністю, виявляючи милосердя. Це теж допомога людям. Але ще більший ефект дають організовані, скоординовані різні соціальні ініціативи та зусилля.

Після того вели розмову про  етичні стандарти Карітасу.  Отець Андрій Нагірняк ознайомив присутніх з авторською розробкою, в якій закладено програмні засади та основні принципи діяльності Благодійного фонду «Карітас України», а відтак і певні вимоги до його працівників. Священик наголосив, що позаяк Фонд заснований Церквою, то й «наше служіння повинно бути чітко підпорядковане нашій місії, яка випливає з християнських морально-етичних принципів».

Насамкінець віце-президент Карітасу подякував працівникам Хмельницького підрозділу Фонду за їхній внесок у цю велику справу творення добра і милосердя, за вже реалізовані соціальні проекти і побажав наснаги на подальше служіння.

ugcc.km.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next