АКТУАЛЬНО

Візит до України Генерального Секретаря Ради Єпископських Конференцій Європи

П'ятниця, 11 травня 2018, 22:55
У п’ятницю, 11 травня, розпочався візит в Україну монсеньйора Дуарте да Куна, Генерального секретаря Ради Єпископських Конференцій Європи (ССЕЕ). Візит відбувається за сприяння Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ, а його метою є ближче знайомство з життям і діяльністю Католицької Церкви в Україні.

11 травня ввечері монс. Дуарте відвідав Київську Трьохсвятительську семінарію, де проходять свою формацію понад 60 семінаристів Київської митрополії УГКЦ. Під час спілкування з ректоратом та семінаристами Генеральний секретар ССЕЕ поділився своїми роздумами про роль Католицької Церкви в європейському контексті, а також про найсуттєвіші елементи священичої формації.

Він, зокрема, сказав: «Упродовж 10 років мого служіння в ССЕЕ я з радістю відкриваю багатство Христової Церкви на Сході європейського континенту, зокрема знайомлюся що раз більше з життям і служінням Української Греко-Католицької Церкви. Я походжу з найбільш західної частини Європи, ви, натомість знаходитеся на Сході. Різноманітність традицій і культур на нашому європейському континенті є водночас багатством, але і викликом: як оцінити цю різноманітність, а водночас не втратити єдності. Тут є дві небезпеки: пробувати робити все гомогенним, уніфікованим, затираючи будь-які різниці, або ж друга спокуса, яка полягає в ексклюзивності та крайньому індивідуалізмі. Католицька Церква пропонує з багатства своєї традиції принцип єдності в різноманітності, який може стати цінним даром для всієї європейської спільноти».

Звертаючись до семінаристів, о. Дуарте наголосив на «трьох незамінних і невіддільних одна від одної опорах», на яких будується священиче життя. На першому місці, на його переконання, слід завжди ставити внутрішнє життя, життя молитви, бо воно є основою і джерелом усього. Друга складова – це спільнота, оскільки людина за своєю природою є суспільною істотою, а також тому, що саме в спільноті і завдяки спільноті вона отримує віру й ділиться нею з іншими. Третім елементом здорового священичого життя є, на думку гостя з Португалії, радість, «як вияв скарбу віри, який людина плекає і носить у своєму серці. Радість духовної особи виражається назовні у постаті любові до ближнього, готовності до служіння та в місійному запалі». Він подякував керівництву Київської семінарії за теплий прийом та висловив свою радість численними покликаннями до священичого служіння, якими будується і укріпляється Церква в Україні після тривалого періоду переслідувань з боку комуністичного режиму.

Секретаріат Синоду Єпископів УГКЦ

ДОВІДКА. О. Дуарте да Куна (Mgr Duarte Nuno Queiroz de Barros da Cunha) народився 1968 року в Португалії. В 1993 році був висвячений на священика для патріархату Лісабона. Здобув ступінь доктора богослов’я в Папському Григоріанському університеті в Римі, де захистив дисертацію на тему «Дружба в творах св. Томи Аквінського». В 1997-2000 роках виконував служіння Генерального секретаря Лісабонського патріархату. У 2000-2004 роках – професор соціальної доктрини Католицької Церкви на Португальському Католицькому Університеті. 1998 року заснував "Ponto de Apoio à Vida" – Асоціацію допомоги та підтримки вагітним жінкам у важких життєвих ситуаціях. У 2002-2008 роках – Президент цієї Асоціації. 2002 року заснував Інститут наук про родину при Католицькому Університеті Португалії. 2008 року обраний Генеральним секретарем Ради Єпископських Конференцій Європи. 2013 року переобраний на цю посаду на наступний п’ятирічний термін. Автор чисельних публікацій і творів в ділянці богослов’я та родини і сім’ї. Його перший візит в Україну відбувся у червні 2009 року, в рамках проведення у Львові Річної зустрічі Генеральних секретарів Єпископських Конференцій Європи.


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next