АКТУАЛЬНО

«Я прошу, щоб ми всі разом зійшлися на молитву за цих людей, які стільки років чекали на достойне поховання», – Митрополит Володимир (Війтишин)

Вівторок, 20 березня 2018, 15:59
20 березня у залі засідань Івано-Франківської міської ради відбулася прес-конференція щодо перепоховання віднайдених останків жертв НКВС.

Як зауважив заступник міського голови Микола Вітенко, у серпні 2017 року, під час прокладання кабелю, комунальники виявили останки людей на вулиці Ленкавського. «Розкопки були завершені у вересні 2017 року. Серед 134 останків, було 70 чоловічих, 53 жіночих та 2 дитячі скелети. Ще дев’ять скелетів не змогли ідентифікувати», – сказав пан Вітенко.

Зі свого боку Митрополит Володимир (Війтишин) зауважив, що майже в кожній прикарпатській родині були родичі замордовані режимом НКВС. «Ще раз ми досвідчили, що відбувалося на наших землях у ті часи. Для нас це має бути великим уроком. За що убили тих людей? За те, що були християнами, любили Україну? За це їх варто було убивати? Робили це такі ж християни. Ми бачимо, коли люди потрапляють у гріх, за ним йде злочин», – промовив владика Володимир.

Митрополит подякував тим, хто займався розкопками і дав можливість влаштувати християнський похорон для невинно замордованих людей. «Я прошу, щоб ми всі разом зійшлися на молитву за цих людей, які стільки років чекали на достойне поховання. Прошу всіх, хто де буде, коли почнуть дзвонити дзвони застановитися на мить і вшанувати хвилиною пам’яті цих невинних людей», – закликав Митрополит Володимир.

За словами директора КП «Пам'ять» Василя Тимківа, це вже втретє «заговорила» земля у Франківську.  «Перший раз це сталося у Дем`яновому лазу, другий – на вулиці Мельника і це третє свідчення злочину. Можливо цим людям сказали, що їх готують до етапу, тюремна адміністрація видавала їм вилучені речі. А насправді їх вели на розстріл. Ось ті дрібні речі, які ми виявили дають нам можливість говорити, що серед тих останків імовірно є навіть тіло священика УГКЦ Степана Цибуха», – розповів пан Тимків.

Синкел у справах духовенства та священичих родин Івано-Франківської архиєпархії митр. прот. Олег Каськів на прес-конференції повідомив громадськість про цьогорічну Хресну дорогу вулицями Івано-Франківська. За словами священнослужителя, спільна хода мешканців міста, яка відбудеться у неділю 25 березня, стане продовженням молитви за всіх невинно вбитих жертв енкаведистів, що їх перепоховання відбудеться днем раніше.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.ugcc.if.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next