АКТУАЛЬНО

«Як просуватись до миру під час війни в Україні», - говорили на Міжнародному форумі

П'ятниця, 28 квітня 2017, 10:24
У середу, 26 квітня, відбувся Міжнародний форум «Україна: як просуватись до миру під час війни?», організаторами якого були Комісія Української Греко-Католицької Церкви «Справедливість і мир» спільно з Українською соціальною академією.

Захід відбувся  у рамках діяльності Робочої групи «Justice, Peace & Democracy» Комісії УГКЦ «Справедливість і мир», метою діяльності якої є проаналізувати сучасні суспільні виклики для українського суспільства, які стоять на шляху побудови національного діалогу, і сформувати практичні рекомендації – стратегію розбудови миру і справедливого суспільства в Україні. 

 Запропонована тема «Україна: як просуватись до миру під час війни?» не проста, але дуже важлива для України і потребує відповіді, з чим учасники форуму погодилися. Зокрема,  спікери застановилися над двома актуальними зрізами: роль і місія Церкви в розбудові миру – світовий досвід, а також миробудування в українських реаліях.  

Професор Університету Софія (Флоренція) Альберто Ло Престі висвітлив декілька підходів до розуміння миру та війни. Спікер наголосив, що відома теза «хочеш миру – готуйся до війни» є неправильною, оскільки це породжує агресивну війну,що є аморальним. На противагу професор запропонував новий девіз для сучасного суспільства: «Хочеш миру – готуйся до миру!», адже з війною втрачається все, а з миром з’являються нові можливості.

Тимчасово повірений у справах Ватикану в Україні Монсеньйор Йосеф Ґрек  говорив про роль церкви у вирішенні соціальних і політичних проблем та побудові миру. В цьому контексті спікер зазначив, що цінність миру полягає в активній добродіяльності. Але, щоб встановити справжній мир, потрібно щоб люди об’єдналися і відчували свою причетність до активного громадянського життя. Свій виступ Монсеньйор зосередив на посланні Папи Франциска до святкування 50-го всесвітнього дня миру, де наголосив на фразі: "Мир є єдино вірним напрямком людського прогресу». Однак, спікер зауважив, що сьогодні мир – далека мрія для мільйонів людей, адже в людське життя ввійшли тероризм і страждання. Отож Монсеньйор окреслив необхідні умови для досягнення миру: цілісний захист людської гідності, тотальне ненасилля, культура і практика прощення. Як наслідок, це призведе до глибокого зцілення ран, які були завдані. Також потрібно розвивати освіту в тих регіонах, де є бідність і насильство, чим Церква активно займається.  Спікер завершив свій виступ думкою, що Церква відіграє Свою важливу роль у процесі розбудови миру, але в цьому вона не може замінити державу.

Модератором першої сесії був Надзвичайний і Повноважний посол України Олександр Цвєтков, який наголосив на важливості даної події і тем, які дискутуються на форумі, зазначивши, що поле для праці є дуже широке і багато чекають відповіді на головне питання, яке є темою форуму. Також під час першої сесії також було презентовано ініціативу УГКЦ та її роль у розбудові миру в Україні. В цьому контексті координатор проектів Комісії УГКЦ «Справедливість і Мир» Петро Дарморіс розповів про діяльність Робочої Групи «Justice, Peace & Democracy», завданням якої є напрацювати дорожню карту для України в розбудові миру.

Модератор панельної дискусії «Проблеми миробудування: у пошуках рішень для кейсу України» Володимир Хандогій – Надзвичайний і Повноважний посол України, Президент Української асоціації зовнішньої політики на початку дискусії задав певний тон дискусії питанням: чи в контексті «гібридної війни» ми можемо говорити про «гібридний мир»?

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник зазначив, що сьогодні недостатньо досліджено роль церкви у миробудівничому процесі, тому форум став знаковою подією й для нього особисто. Підтримуючи одну із основних тем форуму- важливість суспільного діалогу у побудові миру – спікер наголосив, що найголовнішим завданням є мобілізувати суспільство, а вже потім слід шукати можливостей для діалогу із воюючою стороною. На думку п. Мельника, слід вирішити внутрішні непорозуміння в першу чергу, що є запорукою просування до миру.

В свою чергу, Віктор Набруско – секретар Національної спілки журналістів України – закцентував свою доповідь на важливості інформаційної безпеки, адже інформаційна загроза є передумовою національної загрози. Саме тому є такою болючою поразка журналістів на Сході України, бо пожинаємо плоди «зомбованого ящика». Пан Набруско  наголосив, що сьогодні реальна боротьба – це боротьба за уми людей, за свідомість. Тому головною місією для журналістів зараз є надати зрозумілий месидж про те, що відбувається.

Член наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, учасник Несторівської групи Євген Глібовицький познайомив публіку з діяльністю та специфікою Несторівської групи, зазначивши, що вона має особливе ставлення до церкви та релігії. Навів вже знайомий факт про те, що церква в Україні має рекордний рівень інституційної довіри суспільства і є автором, або ж ключовим гравцем у просуванні суспільних змін в українських реаліях. І це унікальний феномен. Спікер також зазначив, що поки немає цілісного бачення розвитку конфлікту і тому немає чіткого бачення як діяти. Але переконаний, що ми однозначно потребуємо інститутів, яким можна довіряти, з метою підвищення безпеки.

Форум став плідним комунікативним майданчиком, на якому дискутували вітчизняні і зарубіжні експерти і своїми пропозиціями зробили внесок до дорожньої карти України щодо досягнення миру.

Інформаційна Служба Комісії УГКЦ Справедливість і мир

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next