АКТУАЛЬНО

«Якщо хочемо, щоб діяли закони і правила, починаймо із себе та живімо за законом любові», - владика Йосиф (Мілян)

Четвер, 14 січня 2016, 16:32
14 січня 2015 року, на свято Обрізання Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа та Св. Василія Великого, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київський, очолив Архиєрейську Божественну Літургію.

Під час проповіді єпископ звернув увагу вірних на важливість закону, який, за словами архиєрея, скерований на те, щоб у суспільстві уможливити краще співжиття між людьми та покращити стосунки між проводом держави та її народом: «Ми всі прагнемо, щоб в Україні діяв закон, не тільки щоб Український Парламент прийняв той чи інший закон, а й щоб і сам жив та утверджував його. Адже це дає нам почуття безпеки», - наголосив владика Йосиф.

Роздумуючи над сьогоднішнім святом, проповідник зазначив: «Наприкінці Літургії, у відпусті, прозвучать слова «Христос істинний Бог наш, який прийняв восьмиденне обрізання...» Такий бо був на той час закон Ізраїлю… Кожне хлоп’ятко, що народилося, - приносили до храму, де за єврейським звичаєм над ним учиняли обряд, через який його було зачислено до вибраного народу. Чи справді Христос, як істинний Бог, мусів дотримуватися цього закону?»

Шукаючи відповіді на це запитання, єпископ зауважив: «Подивімося, як Господь дбає про те, щоб в очах ізраїльтян дотримувався цей закон. Ми, люди, завжди шукаємо собі полегшення, коли йдеться про дотримання не тільки Божого Закону, а й закону держави чи суспільних правил. Як тільки це нам невигідно, ми одразу щось придумуємо, лише щоб оминути. Ми навіть придумали приповідку «розумний гору обійде, розумний вгору не піде». Натомість Господь демонструє людині дотримання закону і правил! Сьогодні у світлі цього празника можемо пройти своєрідний іспит, задаючи собі прості запитання: як ми живемо відповідно до законів людських?.. Адже вони теж мають бути спрямовані на наше дочасне щастя! Як живемо у стосунку до нашого Творця?.. Чи дотримуємося поставленого нам закону любові: любитимеш Бога всією душею, всім серцем, всіма мислями! І ближнього, як себе самого… Адже на цьому, як говорить Господь, тримається весь закон і пророки. Господь, який прийняв восьмиденне обрізання, – істинний Бог наш, приходить до нас у тілі, щоб навчити нас любити!»

Згадуючи святого Василія Великого, владика звернув увагу, що цей святий у своєму житті, уклавши закони для чернецтва, сам дотримувався законів любові Христової Благовісті: «Він сьогодні стоїть посеред Церкви Христової як великий муж – стовп Церкви, який закликає нас до наслідування в дотриманні найбільшого закону – закону любові!»

«Справді, нам дуже часто бракує сили утверджувати закон Господній чи людський. Часто ми оглядаємося навколо і хочемо розуміти, що хтось інший це має робити. Часто ми хочемо, щоб трималися правил наші діти, щоб інша половина родини завзято трималася правил родинного життя. Якщо хочемо, щоб діяли закони і правила, - наголосив архиєрей, - починаймо із себе! Просімо в Бога сили жити згідно із найбільшим правом – правом любові! Тоді на цьому світі настане порядок! Бо все глобальне починається з маленького людського серця, з дотримання гармонії в собі! Тоді, як каже святий, «зможеш спастися ти і спасуться навколо тебе тисячі».

На завершення Божественної Літургії з нагоди початку нового року за юліанським календарем архиєрей побажав усім Господньої благодаті і сили жити за законом любові.

Прес-служба Київської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next