АКТУАЛЬНО

«Є одна Христова Церква. Її не можна ділити кордонами», – Глава УГКЦ

Субота, 26 грудня 2020, 13:08
Навіть коли ми вирішуємо церковні питання, коли намагаємося впорядкувати наше церковне життя, мусимо бути свідомі, що Христова Церква є Вселенською, що наше церковне життя не може відокремити себе від Вселенської Церкви, тому що Христос заснував одну Церкву... І підкреслювати важливість вселенського сопричастя нашого Київського християнства з братами і сестрами – православними, католиками всього світу – є місією УГКЦ. Про це сказав Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, в ефірі телеканалу «Україна-24», відповідаючи на запитання співрозмовниці про міжцерковні відносини.

Коментуючи у програмі «Хард з Влащенко» отримання Томосу Православною Церквою України, Глава УГКЦ зазначив, що він не компетентний це пояснювати, тому що «це внутрішні обставини саме православних братів». Однак ствердив, що намагання вийти з церковної ізоляції та ввійти в сопричастя зі світовим православ’ям є абсолютно природним і позитивним.

Блаженніший Святослав схвалив певні прояви чування Вселенського Патріарха Варфоломія як над українським православ’ям, так і над українцями загалом. «Щоразу, коли Вселенський Патріарх говорить про важливість поминання жертв Голодомору і жахливість цього злочину проти людства, скеровуючи свій голос до світової християнської спільноти, ми всі відчуваємо вдячність за такого типу меседжі».

Також важливим і вартим вдячності є, на думку Глави УГКЦ, те, що світове православ’я  щоразу глибше усвідомлює, що український народ існує як самобутня нація зі своєю тисячолітньою культурою, зі своїм прагненням бути собою. Адже, як зауважив Блаженніший Святослав, дуже багато нас асоціювали з частиною якогось іншого культурного середовища.

На переконання архиєрея, 2020 рік, з його ізоляцією, закритими кордонами, введенням жорстких правил карантину різними державами, показав, що християни не можуть думати лише локально. Треба, за його словами, діяти локально, а думати глобально.

«Навіть коли ми вирішуємо церковні питання, коли намагаємося впорядкувати наше церковне життя, мусимо бути свідомі, що Христова Церква є Вселенською, що наше церковне життя не може відокремити себе від Вселенської Церкви, тому що Христос заснував одну Церкву. Є одна Церква Христова. Її не можна ділити кордонами», – зазначив Предстоятель УГКЦ.

Блаженніший додав, що зокрема цього року «ми відчули, що місією Української Греко-Католицької Церкви, яка має ті самі коріння, що й наші брати православні Київської традиції, зараз, як ніколи, є підкреслювати важливість вселенського сопричастя нашого Київського християнства з братами і сестрами – православними, католиками всього світу».

Глава УГКЦ повторив за Папою Франциском, що тепер ми відчуваємо: ми всі в одному човні. Усі християни сьогодні відчувають ті глобальні зміни, які наступають у зв’язку із новим посткоронавірусним світом. Ці зміни, за його словами, ми повинні переживати всі разом.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next