АКТУАЛЬНО

Єпарх Бучацький УГКЦ освятив у Чорткові відремонтований монастир Згромадження сестер Пресвятої родини

Понеділок, 16 травня 2016, 16:09
Освячення відремонтованого монастиря ЗСПР в м. Чорткові здійснив владика Димитро (Григорак), ЧСВВ, Єпископ Бучацький УГКЦ, 14 травня 2016 року. Повідомляє прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ.

Свято цього дня було потрійне, бо  освячувався монастир і катехитичний клас. А ще подія збіглася із 70-ю річницею служіння сестер. Пан Степан Грицьків, заслужений лікар України, розповів:  «До Чорткова із Гошева  монахинь ЗСПР запросив  тоді  Захар Довгалюк, який на той час був головним лікарем Чортківської лікарні. Це справді була людина  високоосвічена, культурна і досвідчена у своїй праці, не був партійним. Будучи хірургом, неодноразово, як пізніше переповідали очевидці,  він лікував наших хлопців-бандерівців.  Часто це було у криївках, а також тяжкохворі лежали у лікарні під чужими прізвищами. Саме тому ця людина бере на роботу майже в кожне відділення сестру-монахиню. Він поклопотався щоб сестри пройшли медичні курси». Саме він упродовж усього свого життя опікувався сестрами ЗСПР у м. Чорткові і постарався,  щоб сестри  мали  тут,  у цьому домі, три  кімнати на вул. Лесі Українки,12. (Пізніше згромадження викупило цілий будинок). Тут підпільно відправлялися Святі Літургії, хрестили дітей, приймали  Святі Тайни Сповіді і   Євхаристії.  Багато чортківчан знають і пам’ятають тих сестричок, які тихою молитвою і покірною працею  творили міцну духовну фортецю у нашому місті. 

У  своєму привітальному слові єпископ наголосив на теперішній місії сестер  у Чорткові та на теренах Бучацької єпархії і побажав плідної праці та рясних покликань. «Тут сестри не тільки займаються катехизацією, тісно співпрацюють з гімназією, а й часто сюди приходять люди за добрим словом, молитвою,  порадою і черпають  духовну силу до життя. Перші псалми при посвячені дому говорять  про духовне потомство, тому бажаю вам,  щоб  у  вас ніколи не бракувало відвідувачів і щоб клас ставав тісний», - сказав владика Дмитро. Далі  єпископ продовжив: «Ви, сестри,  покликані розбудовувати духовно нашу Церкву і нашу Державу. Кожен монастир має особливе значення для певної місцевості, ми не можемо до кінця оцінити вагомість монастиря для нашого міста. Чим більше є монастирів, тим більше місто є духовно захищене».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next