АКТУАЛЬНО

Єпархіальний собор провели у Стемфордській єпархії

Вівторок, 05 листопада 2019, 12:21
2 листопада у м. Стемфорд (США) відбувся Єпархіальний собор, в якому взяли участь представники з 20 парафій, серед них – священники, катехити, богопосвячені особи, семінаристи та активно заангажовані в життя парафіяльних спільнот миряни.

Собор відбувся під головуванням єпархіального єпископа владики Павла Хомницького та за участю владики-емерита Степана Лостена.

Під час Собору присутні мали можливість заслухати доповідачів, взаємно обмінятися ідеями та власним досвідом катехизації, а також сформулювати пропозиції щодо покращення катехитичного служіння у своїй єпархії.

Зустріч розпочав владика Павло молитвою і читанням Слова Божого. Зачитавши розповідь про подорож до Емаусу, владика заохотив усіх присутніх застановитися над тим, до чого саме закликає нас Бог через цю розповідь. Зокрема зауважив, що євангелист Лука говорить тут про двох учнів, один з яких залишається невідомим. Таким чином євангелист запрошує кожного з нас стати тим подорожуючим, поставити себе на його місце, відкритися на Слово Боже та піти з Ісусом. Завдання християн у сучасному світі якраз полягає в тому, щоб відкритися на Боже Слово та жити ним, засвідчуючи перед іншими віру в Христа своїм життям.

Заступник голови Патріаршої катехитичної комісії Назар Дуда виступив перед присутніми з доповіддю на тему «Боже Слово і катехизація», в якій представив актуальний стан біблійного апостоляту та катехизації в УГКЦ. Окремо п. Назар зупинився на порадах щодо організації груп молитовного читання та катехитичного служіння в парафіях. Також присутні мали можливість довідатися про деякі ефективні практики реалізації катехитичних програм, які сьогодні використовують громади нашої Церви у різних регіонах світу. На завершення заступник голови ПКК представив присутнім оновлений катехитичний сайт, на якому можна знайти багато корисної інформації для покращення катехитичного служіння на різних рівнях. Зокрема, п. Назар Дуда заохочував до створення спільнот молитовного читання Святого Письма та участі у програмі читання Євангелія Луки, яку учасники можуть знайти на інтернет-сторінці Патріаршої катехитичної комісії.

Сестра Анна Лашок, відповідальна за катехитичне служіння у Пармській єпархії, представила програму «Передавання віри», метою якої є допомогти передавати віру з покоління у покоління. Програма охоплює всю сім’ю, а виховання віри відбувається з використанням активних методів. В її основу покладено головні події з життя Ісуса Христа, а практична реалізація програми здійснюється в основному шляхом організації святкування церковних свят. Ті єпархії Канади та США, які вже проводять зустрічі згідно з цією програмою, засвідчують ефективність «Передавання віри».

Отець Василь Конопельник, відповідальний за катехитичне служіння в Стемфордській єпархії, розповів присутнім про початки катехитичного служіння в єпархії та поділився з присутніми прикладами організації та діяльності катехитичних спільнот у парафіях. Отець наголосив на важливості проповіді, яка є головним і, як правило, першим місцем катехизи. Також о. Василь звернув увагу на необхідності залучення мирян до активної участі у житті парафії на різних рівнях, зокрема до здійснення  катехитичного служіння.

На завершення учасники взяли участь у пленарному засіданні, під час якого мали нагоду поділитися власними думками щодо викликів і можливостей покращення катехитичного служіння в Стемфордській єпархії, а також отримати відповіді на свої запитання від доповідачів.

Більше фото можете переглянути за посиланням.

ct.ugcc.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next