АКТУАЛЬНО

Єпархіальний cобор розмірковував над оновленням парафіяльного життя

Понеділок, 01 вересня 2014, 11:34
30-31 серпня 2014 року проведено Єпархіальний собор Сокальсько-Жовківської єпархії на тему «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».

Передували цій події локальні соборчики, які відбулися у всіх 15 деканатах єпархії. Відтак по п’ять делегатів від кожного деканату приїхали на Єпархіальний собор до м. Жовкви.

Розпочалося урочисте зібрання з Молебню до Пресвятої Богородиці, який очолив Преосвященний владика Михайло Колтун. Опісля ієрарх закликав усіх присутніх «докласти своїх зусиль» до єднання християн у парафії, щоб давати живе свідчення віри у суспільстві.

Першу доповідь «Боже Слово і катехизація» виголосив о. Андрій Стадницький, голова Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного архиєпископства. Доповідач зазначив, що «жива парафія починається від «живого» священика і «живих» парафіян», а «катехизація – це пояснення нашої віри так, щоб вона була зрозумілою і вірні ставали більше воцеркволеними».

Другу доповідь виголосив о. Матей Гаврилів, ЧСВВ, про «Слово Боже в богослужіннях Церкви». Третю конференцію дав о. Олександр Чумаков, СДБ, духівник Львівської духовної семінарії Святого Духа про «Служіння ближньому».

Після кожної науки делегати збиралися в окремих групах і дискутували на теми, подані доповідачами. Перші питання, які обговорювали, стосувалися катехитичного навчання в парафії: які існують способи, програми; які приклади для наслідування; чого бракує для здійснення катехитичного служіння в парафії. Другий етап діалогу стосувався літургійної молитви: які богослужіння регулярно служаться в парафії; як покращити особисту та спільну молитву. Третя тематика відкрила широку дискусію, як здійснювати соціальне служіння в парафії: зауважувати беззахисних, потребуючих і які робити кроки, щоб сповняти заповідь Христа про служіння ближньому.

Щодо катехитичного служіння, то Собор вніс такі пропозиції. Потрібно підготувати цілісні дидактичні матеріали, адаптовані для вікових груп, які мають бути подані в зрозумілий спосіб. Катехизація має здійснюватися за допомогою не тільки друкованих підручників, а також за допомогою медіа-інструментів, серед яких соціальні мережі, щоб «шукати людину всебічно, через всі можливі засоби», наприклад через телебачення. Катехизація має здійснюватися не тільки в церкві, а й поза храмом, наприклад, літні табори, домашні спільноти. Пропонується готувати для вірних короткий коментар до недільних читань із Святого Письма; основувати проповіді на цитатах з Біблії, які мають бути зрозумілими для людей; катехити мають випрацювати адекватний підхід до різних вікових груп парафіян; катехитичні матеріали мають бути надруковані доступною (не абстрактною) мовою; та на парафії слід і надалі розвивати біблійні гуртки, які мають мати продовження в сім’ях.

Основна потреба літургійного характеру – брак однакових богослужбових текстів (від служебника до часослова). Також потрібно, щоб богослужбові книги були доступні в електронному варіанті, щоб дати можливість вірним на кожен день роздрукувати тексти або «прийде час, що молитимемося з електронних носіїв». Слід поглиблювати розуміння про присутність Христа серед нас. Не тільки у храмі, в неділю чи свято, а завжди знати, що Бог є біля нас. Тому важливо чути Слово Боже, те, що Бог хоче сказати в Євангельській благовісті. Щодо проповіді, то вірні засуджують коли Слово Боже поєднується з політикою. Тому належить розрізняти місце та час, коли можна торкатися певних тем, наприклад на мітингу чи на площі, але не в церкві. Для покращення духовно-літургійного життя парафіяльної спільноти потрібно добрих священиків, бо «священиче життя – це найкраща проповідь», більш ревної молитви, взаємодії Церкви, школи та батьків.

Що стосується служіння ближньому, делегати Собору підсумували, що потрібно шукати тих, які нас потребують. Часто до нас приходять люди, але чи ми йдемо до них? Це запитання сьогодні є важливим. Бо як християни, маємо шукати нужденного і ділитися з ним не тільки своєю вірою, а й дарами, які дав нам Бог. Для того щоб ефективно втілювати соціальне служіння, перш за все треба бажання та зусилля, опісля має бути добрий приклад і тоді знайдуться люди, які допомагатимуть. Також дияконія має бути спрямована не тільки до людини, а загалом до всього створеного світу. Врешті, соціальне служіння має бути пріоритетом кожної парафії, а священик має давати приклад і надихати мирян до служіння потребуючим. Перші три кроки, які пропонують зробити на парафії: згромадити зацікавлених людей (товариство, братство), створити список потребуючих і надавати їм відповідну допомогу.

Всі пропозиції будуть подані на розгляд Патріаршого Собору, який відбудеться у 2015 році.

фоторепортаж

Прес-служба Сокальсько-Жовківської єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next