АКТУАЛЬНО

Єпископ та працівники курії Апостольського екзархату в Італії відвідали українську громаду м. Пескара

Понеділок, 19 липня 2021, 16:45
У неділю, 18 липня 2021 року, владика Діонісій у супроводі представників курії Апостольського екзархату - протосинкела о. д-ра Теодосія Р. Греня, ЧСВВ, канцлера о. Петра Голінея та директора відділу комунікацій о. Ростислава Гадади, відвідав українську громаду в м. Пескара, що розташоване на узбережжі Адріатичного моря.

Місцева громада Святого священномученика Йосафата в цьому місті існує з 2002 року. На сьогодні душпастирське служіння тут здійснює о. Дмитро Гутник. У Пескарі мешкає значна кількість українців, тому для кращого забезпечення їхніх духовних потреб у місцевому храмі щонеділі відправляються дві Святі Літургії.

Першу Літургію для вірян очолив владика Діонісій у співслужінні з о. Теодосієм Р. Гренем, ЧСВВ, о. Петром Голінеєм, о. Дмитром Гутником, о. Йосафатом Ковалем, ЧСВВ, який у 2013-2014 роках був капеланом української громади в цьому місті, та о. Іваном Стефураком, колишнім секретарем владики Діонісія і відповідальним за комунікацію при апостольському візитаторові в Італії, а тепер - головою Департаменту інформації Івано-Франківської архиєпархії. 

Звертаючись до присутніх зі словом проповіді, владика Діонісій зосередив увагу на поясненні євангельського уривку від святого Матея про оздоровлення слуги сотника. Владика пояснив, що римський сотник постає перед нами як зразок глибокої віри і довіри до Бога, завдяки якій слуга, про зцілення якого він просив Христа, був звільнений від своєї хвороби і досвідчив справжнього чуда. «Звичайно, люди вимагають чуда, щоб повірити, а Ісус вимагав віри, щоб було чудо. Тому віра творить чуда: коли ми справді віримо, що Бог допоможе, тоді зможемо отримати бажану допомогу», - підсумував архиєрей.

Після закінчення Богослужіння протосинкел подякував вірним за їхню активну присутність у житті громади і любов до Церкви. Рівно ж слова вдячності були скеровані до о. Дмитра за те, що сумлінно виконує своє священниче служіння для добра доручених його опіці людей. Також о. Теодосій від імені владики передав вітання і подяку місцевому єпископові Томмазо Валентінетті за довголітню опіку над українцями в його дієцезії. 

Окрім цього, для вірних було представлено книгу владики Діонісія «І Слово Тілом стало», яка недавно вийшла друком у видавництві «Нова Зоря». Вона є збіркою роздумів автора над недільними і святковими літургійними читаннями. Презентуючи книгу, о. Теодосій зазначив, що вона є плодом не лише інтелектуальних пошуків єпископа, а насамперед його молитовного життя. «Господь на дорозі до святості дарує людині багато середників. Найголовнішими із них є, без сумніву, Святі Тайни. На другому місці знаходиться слово Боже - Святе Письмо. Проте ще одним інструментом, який допомагає нам поглибити віру і наше духовне життя, є добра християнська книжка», - зазначив протосинкел.

Другу Святу Літургію для української спільноти відслужив о. Теодосій у співслужінні з о. Ростиславом Гададою. Отець-протосинкел також виголосив проповідь, у якій роздумував про святість як мету нашого життя. Проповідник пояснив, що святість повинна бути метою кожного християнина, а також наголосив, що вона є досяжною для кожного з нас, про що свідчать усі святі українського народу, літургійний спомин яких ми відзначаємо цієї неділі. Постійними супутниками християнина на дорозі до святості повинні бути: дотримання Божих заповідей, практикування любові до ближніх, що мають  постійно супроводжуватись милосердям і прощенням один одному.

Наприкінці до гостей з Риму звернувся душпастир громади о. Дмитро Гутник, дякуючи їм за молитву та опіку, які єпископ та працівники курії виявляють до вірних Апостольського екзархату в Італії.

Відділ комунікацій Апостольського екзархату


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next