АКТУАЛЬНО

Єпископ УГКЦ отримав нагороду Яна Новака-Єзьоранського

Субота, 04 червня 2016, 16:02
4 червня в приміщенні Національної бібліотеки імені Оссолінських у Вроцлаві відбулося вручення нагороди Яна Новака-Єзьоранського - політика, журналіста, легендарного «зв’язкового» часів Другої світової війни, одного з найвідоміших діячів польської діаспори.

Цьогорічним лауреатом «за великий вклад у творення незалежної, суверенної та європейської України як спільноти вільних людей» став єпископ Паризької єпархії святого Володимира Великого Української Греко-Католицької Церкви, президент Українського католицького університету владика Борис (Ґудзяк).

«З огляду на символічність особи Яна Новака-Єзьоранського і тих дійсно історичних постатей, що отримували цю нагороду, приймаю її як щедрий аванс та благословення на ріст i дальшу працю», - зазначив владика Борис, зауваживши, що ця нагорода не стільки його персональна, як є відзначенням різноманітних ініціатив академічної спільноти Українського католицького університету.

Єпископ наголосив на геополітичній революції, що відбулася в стосунках українців і поляків. «Сьогодні на політичному й інших рівнях Польща є найстійкішим союзником України, її адвокатом у Європі, а це було немислимо ще у моїй молодості. Це епохальна зміна сердець», - вважає він.

Проте, на думку владики Бориса, Україна, що зараз переживає війну, потребує ще однієї геополітичної революції – примирення з Росією, а тому грошову нагороду – 10 тисяч євро – владика Борис вирішив віддати на започаткування проекту зустрічей для молоді з України, Росії та Польщі.

«Важко говорити про мир і примирення, коли щодня гинуть люди, коли триває війна і частина нашої землі окупована чи анексована. Але як християни та реалісти, ми знаємо, що немає іншого закінчення війни, ніж мир. Сьогодні німецькі та французькі діти лише з підручників історії дізнаються про століття воєн і  ворожнечі між цими народами. Сьогодні гоять рани минулого німці і поляки, відкрито говорять про травми і болі поляки та українці. Мрію, щоб молоді українці і росіяни нарешті починали критично і творчо думати про майбутнє, щоб рух примирення здійснювався на схід», - поділився архиєрей.

Нагороду заснував 4 червня 2004 року Ян Новак-Єзьоранський разом із мерією Вроцлава, Вроцлавським університетом, Національною бібліотекою імені Оссолінських та Колегіумом Східної Європи імені Яна Новака-Єзьоранського. Нею відзначають осіб та інститути, життя, діяльність та активність яких посприяли або сприяють розбудові незалежної Польщі та формуванню громадянського суспільства.

Лауреатами нагороди у різні роки були: перший посткомуністичний прем’єр-міністр Польщі Тадеуш Мазовєцький, президент США Джордж Буш-старший, голова Верховної Ради незалежної Білорусі Станіслав Шушкєвич, архиєпископ Парижа Жан-Марі Люстіже, радянський дисидент і правозахисник Сєргєй Ковальов, чеський дисидент та перший президент Чехії Вацлав Гавел, автор польських реформ Лєшек Бальцерович, польський дипломат Єжи Козьмінський, президент Литви Валдас Адамкус, професор Збігнєв Бжезінський та Інститут літератури в Парижі.

Прес-центр УКУ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next