АКТУАЛЬНО

Єпископ Вірменської Апостольської Церкви подарував Главі УГКЦ дудук

Вівторок, 08 вересня 2020, 09:57
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав зустрівся з владикою Маркосом, єпископом Вірменської Апостольської Церкви. Під час зустрічі владика Маркос подарував Блаженнішому Святославу традиційний вірменський музичний інструмент – дудук.
Зображення 1 / 11 Використовуйте клавіші для перегляду

«Вірмени є частиною історії України. Ми уже тисяча років як не чужі», – відзначив Предстоятель.

Історія музичного інструмента дудука налічує близько трьох тисячі років… «Для мене цей інструмент є магічним і медитативним. Є голосом тисячоліття. А культура гри на дудуку є багатством вірменської культури, яку українці та інші народи ще мають відкривати», – зауважив Блаженніший Святослав.

Глава Церкви подякував владиці за день, коли дудук потрапив до його рук. Відтак владика Маркос подякував Блаженнішому Святославові за високу оцінку вірменської культури.

Висловлюючись про зустріч з єпископом Вірменської Апостольської Церкви в коментарі Департаменту інформації УГКЦ, Блаженніший Святослав зауважив, що традиція нашої Церкви завжди полягала в тому, що священник є не тільки служителем культу, а й будівничим культури.

«І ось цей інструмент – вірменський дудук – є дуже важливим глибоким елементом християнської культури вірменського народу, який одним із перших прийняв християнство. Це відбулося навіть ще до того, як християнство стало державною релігією Римської імперії», – сказав він. При цьому Блаженніший Святослав зазначив, що «момент спілкування з Вірменською Апостольською Церквою через культуру, через вираз шани до скарбів вірменської культури є взаємозбагачувальним».

Предстоятель переконує, що для нас, українців, є дуже важливо відкривати для себе культуру вірмен, які тисячоліттями живуть на нашій землі, пізнавати їхнє багатство, а дудук – це інструмент, який, згідно з рішеннями ЮНЕСКО, визнаний духовною спадщиною всього людства.

«Тому збагачуватися через духовну музичну культуру вірменського народу як християнам, як культурним людям для нас має бути дуже важливим», – резюмував Глава Церкви.

Фото: Олександр Савранський

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next