АКТУАЛЬНО

Єпископ Василь (Івасюк) узяв участь в урочистому відкритті Міжнародного гуцульського фестивалю на Коломийщині

Понеділок, 14 серпня 2017, 11:46
12 серпня відбулося урочисте відкриття XXIV Міжнародного гуцульського фестивалю в с. Королівка, що на Коломийщині. Унікальне гуцульське дійство в самому серці покутського краю проходить уже втретє.

Урочистості розпочалися з величної ходи від церкви Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ с.Королівка до стадіону "Колос", де продовжилися святкові заходи.

Перлиною другого дня фестивалю стало масове виконання "гуцулки" для встановлення рекорду України.

Відтак до слова привітання та благословення було запрошене духовенство. Правлячий архиєрей Коломийсько-Чернівецької єпархії владика Василь (Івасюк) розпочав зі спільної молитви "Отче наш", а далі, звертаючись до присутніх, сказав: "Любов до музики, співу й танців супроводжують гуцула все його життя. Здається, у цьому співучому краї посеред квітучих полонин співають усі - від сивого шумливого Черемоша до старої гуцулки. Гуцули завжди любили Бога і Церкву, а вона у всі часи була їм матір’ю, вчителькою, порадницею й берегинею. Усе їхнє духовне життя ґрунтувалося на щирій молитві, кожної неділі й свята гуцули йшли до храму. Посеред задимлених хмарами гір вони, послуговуючи Творцеві, будували численні каплички та дерев’яні церкви без жодного цвяха. Церква вчила їх горнутися всім серцем до Бога, любити Батьківщину і триматися єдності. Гей, брати-гуцули, сходімося до купи, аби нашу незалежність не змогли звернути!" Відтак владика сердечно привітав усіх учасників і гостей фестивалю.

До вітань приєдналися й чимало представників влади, зазначивши, що пишаються творчими людьми нашого краю, які за мету свого життя поставили збереження і відродження народних промислів і культурно-історичних традицій. Серед почесних гостей були й делегати із сусідньої Польщі, які також звернулися до присутніх. Після численних вітань фестивальну програму наповнили виступи кращих колективів Прикарпаття.

Також у програмі фестивалю відбувся великий ярмарок, де можна було придбати різноманітні вишиванки, ткані вироби, вироби з бісеру, народні ляльки, кераміку та національні сувеніри, що популяризують традиційні види народного мистецтва, звичаї та обряди етнічної групи гуцулів-українців. Для охочих майстри народної творчості проводили майстер-клас.

Зазначимо, що наступного року масовий з’їзд гуцулів проведуть на Яремчанщині.

Прес-служба Коломийсько-Чернівецької єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next