АКТУАЛЬНО

Єпископ Йосиф Мілян у Пирогові віддав українське воїнство під Покров Пресвятої Богородиці

Вівторок, 15 жовтня 2019, 11:38
14 жовтня 2019 року владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії, у Пирогові, що неподалік Києва, віддав українське воїнство під Покров Пресвятої Богородиці.

Цього дня в місцевій парафії Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ у Пирогові владика Йосиф очолив Архиєрейську Божественну Літургію та звернувся до вірних із пастирським словом.

У проповіді архиєрей, зокрема, зауважив, що коли батьки виховують своїх дітей, то намагаються вкласти в них увесь свій дух, щоб не тільки вигодувати їх, виховати чи надати їм можливість інтелектуального зросту, «але, щоб так, як говорив Блаженніший Любомир, ці малі люди виростаючи, були людьми - глибокими людьми, щоб уміли любити і були любленими».

Проповідник зазначив, що у виховному процесі батьки посилають дітей у приватні садочки та в дорогі школи. Вони пробують влаштувати їх у закордонні університети. Усе роблять для того, щоб із них не тільки променів інтелект, а й щоб вони були змогли дати собі раду в житті. «Бо часто людина, здавалося б, вивчена, здобула декілька дипломів, а не може дати собі ради ні в родині, ні в суспільстві. Тому так важливо справді виховати людину», - наголосив єпископ.

Далі владика Йосиф розповів, що сьогодні людина намагається користуватися у щоденному житті конституціями держав, посадовими інструкціями на роботі, різними традиціями, які або базуються на людських цінностях, або є далекі від них: «Усе це для того, щоб були щасливі ми і наші діти. Ми часто витрачаємо чимало зусиль заради того, щоб ощасливити себе золотою банківською карткою, яка мала б відкрити нам більше дверей. Ми часто шукаємо добрих стосунків із впливовими людьми цього світу. Бо це нам видається вигідним, зробить нас більш поважними у цьому світі. Але чи так насправді, чи завжди нам це допомагає? Ми намагаємося вникнути в конституції, законодавство, навіть криміналістику. А скільки ми докладаємо зусиль, щоб знати Бога? Скільки ми вкладаємо в те, щоб знати Бога серцем і духом?». 

Шукаючи відповідь на це запитання, архиєрей наголосив, що, святкуючи Покров Пресвятої Богородиці, люди насправді осягають усе. Владика пояснив, що у Кані Галилейській, на весіллі, на яке були запрошені Богородиця, Ісус та апостоли, забракло вина. Побачивши це і поговоривши, здавалося б, безуспішно зі своїм Сином, а нашим Богом, Вона сказала до слуг: «Що тільки скаже вам – зробіть». «Це єдиний фрагмент Євангелія, де Богородиця каже щось робити. У нас часто буває так, що розказуємо щось дітям. Бо хочемо, щоб нас почули. Вчителі розказують своїм учням, а викладачі та професори діляться інтелектуальними здобутками із своїми студентами. «Що тільки скаже вам – зробіть» – це дуже важливі слова, адже діти, які користають із досвіду своїх батьків, стають більш успішними», – зауважив владика.

Далі проповідник поставив інше запитання: «А як є з цими словами у нашому духовному житті? Наскільки ми можемо слухати того важливого, короткого та лаконічного дороговказу Богородиці? Здається, що про покров Богородиці ми сьогодні часто згадуємо лише в контексті війни на Сході України. Правильно вважаємо, що вона там мусить бути. Хоч є дуже багато втрат, але кажуть, що на війні атеїстів не буває... Проте кожен із нас часто переживає війну у власному серці, власному сумлінні. Найбільша війна – це війна із собою, найважчий вибір – той, який роблю я! Чи здатні ми звернутися до Пресвятої Богородиці, згадавши Її слово: «Що скаже вам – робіть»? Чи зможемо формувати себе на цих вічних підвалинах, які проголосив Господь Бог? Тому нехай цей празник Покрови, де Богородиця покрила та врятувала свій народ від заглади та смерті, допоможе нам і дасть настанову завжди мати діалог з Господом Богом, як зі своїм добрим Татом». 

Завершуючи проповідь, владика Йосиф зазначив, що сьогодні часто чуємо про Нормандську четвірку, про Мінські домовленості та про цілий світовий політикум, які працюють над тим, щоб був мир в Україні: «Мабуть, усі ті санкції та добрі флюїди для нашого народу будуть нічим, якщо ми, як народ, не зрозуміємо однієї глибокої правди: якщо Бог нам не допоможе, то нам ніхто не допоможе. Від країни у власному серці, від перемоги над собою та над своїми гріхами і пристрастями, від оновлення власного храму душі й від боротьби за його святість залежатиме воля і свобода всієї України і нашого майбутнього».

Підсумовуючи проповідь, єпископ зазначив: «Настільки важливим є це свято Покрови Пресвятої Богородиці, який святкуємо також як День українського війська. Тому просімо, щоб Вона була нам насправді Матір’ю, а ми щоб були її дітьми. Дослухаймося, бо мати завжди вчить любові. Любімося, любімо нашу державу, любімо одні одних, любімо і шануймо своїх захисників. Прислухаймося, що каже Богородиця!»

По завершенні Богослужіння, владика Йосиф вручив архиєрейські грамоти окремим парафіянам, а також очолив чин освячення води та молитву за українське воїнство!

Наостанок архиєрей подякував місцевому душпастирю о. Романові Ільницькому за його служіння та опіку над цією парафією. Отець Роман висловив слова вдячності владиці Йосифу за його візит до Пирогова та побажав єпископу в доброму здоров’ї многих і благих літ.

Пресслужба Київської архиєпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next