АКТУАЛЬНО

Єпископ Йосиф (Мілян) освятив новий іконостас у Чернігові

Понеділок, 19 жовтня 2015, 11:21
18 жовтня 2015 року владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київський, здійснив чин освячення нового іконостаса в храмі Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ у Чернігові.

Торжество розпочали Архиєрейською Божественною Літургією. Перед цим вірні УГКЦ Чернігова разом із духовенством та чисельними гостями парафії урочисто зустріли владику. Наймолодші парафіяни на чолі з парохом, ієромонахом Петром Лозою, хлібом і сіллю щиро вітали єпископа на Чернігівській землі.

Опісля архиєрей освятив новий іконостас, який нещодавно було привезено до храму, після чого очолив Божественну Літургію. Співслужили з єпископом о. Петро Лоза, о. Іван Левицький, о. Роман Пушка та о. Юрій Логаза.

Під час Богослужіння три сестри редемптористки склали перед архиєреєм часові обіти.

Проповідуючи Слово Боже, Єпископ говорив про те, що люди, які живуть у місті, часто хочуть вирватися з нього, щоб хоча б на трохи побути в іншому середовищі. За словами владики, це потрібно людині для того, щоб почутися вільнішою. Одночасно місто дає почуття гармонії та єдності. Проте дуже часто покидаємо його в пошуках свободи.

У проповіді архиєрей звернув увагу на різні виміри смерті, з якими людині доводиться зіштовхуватися: «Дуже часто в житті втрачаємо стосунки. Вони справді вмирають між батьками та дітьми. Вмирають через непорозуміння, через світоглядні позиції. Дуже часто діти не розуміють батьків і внаслідок цього опиняються в різних складних становищах... Діти пробують наркотики, алкоголь, куштують гріховного життя, втрачають духовні цінності... Вмирають духовно! Ми часто не знаємо, як з цим дати раду та в безнадії кажемо: такий вже світ... Та гірше, коли ми перестаємо плакати над гріхами наших дітей, які вмирають духовно, адже це веде до розпачу, до безнадії та бездіяльності».

Ведучи далі, владика звернув увагу вірних на єдність, яка сьогодні нам усім дуже потрібна: «Початком єдності - нормальних людських відносин, є єдність і цілісність кожної особи. Та надважливо є зберегти єдність і цілісність людини з Богом. Адже Він єдиний може заспокоїти плачучих матерів над могилами кіборгів», - наголосив проповідник.

Завершуючи, проповідник звернув увагу на подію, яка цього дня відбулась у храмі: «Я думаю, що багато з вас сьогодні, дивлячись на сестер, які складали часові обіти, з трепетом спостерігали за цим дійством. Молоді та усміхнені дівчата помирають для світу. Чого ради?.. Помирають для світу, щоб служити світу! Вони борються за те, щоб, померши для світу, жити для Бога. Непроста ця боротьба, але дуже потрібна! Бо це приклад цих слів з Наїна: «Юначе, кажу тобі, встань». Як бачимо, смерть має різні виміри, та найгірше, коли бачимо смерть душі й тіла!.. Тому, як християни, ніколи не погоджуймося з нею, а шукаймо цього Назаретського Учителя, який піднесе нас до життя».

По завершенні Літургії було зачитано Звернення Синоду Єпископів УГКЦ до всіх людей доброї волі напередодні виборів до місцевих органів державної влади.

Отець Петро подякував єпископу за спільну молитву та батьківську опіку над парафією. Після цього було зачитано подяки поодиноким парафіянам за те, що долучилися до зведення іконостаса.

Зазначимо: Автором іконостаса є молодий іконописець Тарас Марків, який виконав роботу в давній візантійській техніці «Чотироколір’я». За цією технологією використано лише чотири барвники натурального походження.

Нагадаємо також, що нещодавно в Чернігові було відкрито з цих ікон виставку «Споглядаючи Боже світло».

Іконописець розповідає: «Споглядаючи Боже світло - означає те, що абсолютно кожен раніше чи пізніше приходить до Бога та починає вірувати».

Прес-служба Київської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next