АКТУАЛЬНО

Єпископ-еколог закликає взяти участь у заході «Година Землі»

Вівторок, 14 березня 2017, 14:49
Єпископ Михайло (Колтун), голова Синодального комітету УГКЦ з питань екології, закликає 25 березня о 20:30 взяти участь у заході «Година Землі» і вимкнути необов’язкове світло та електричні пристрої на одну годину, щоб привернути увагу до екологічних проблем життєдіяльності планети.

В архипастирському посланні, яке поручено прочитати в церквах в неділю 19 березня 2017 р. Б. і в день відзначення «Години Землі», написано:

«Земля, ще колись була пусткою… А тепер з Божої волі на ній ми живемо. Бог створив на землі усім людям достаток для життя. Так що це не припадково земля стала такою благодатною для усіх людей, які жили і живуть. Але і ми ще маємо пам’ятати, що і після нас захочуть люди жити так як і ми. І так як нам Бог ущедрив і зберіг цю землю, так і ми маємо її берегти для нас з вами теперішніх і для прийдешніх поколінь».

«В добрих намірах за збереження життя на землі заіснувала ініціатива «Година землі». В цей час ми місцями будемо гасити електричне світло і запалювали свічки, щоб цим заявити один одному, щоб ми усі взялись сумлінно підтримувати нашу матір-Землю, підтримувати природню екологію в навколишньому світі і екологію свого здоров'я, як тіла так і душі. Ми це маємо починати з себе, щоб бути прикладом і наукою до наслідування іншим. Довкілля, в якому живемо, маємо сприймати з Божої руки, яке Бог дав кажучи: «Будьте плідні й множітеся й наповняйте землю і господьствуйте єю ...» /кн. Буття 1. 28/.

Практичні поради

· Цьогоріч в рамках підтримки акції «година землі», на протязі дня, посадити «дерево миру» (це може бути одне символічне, або декілька у вигляді алеї).

· 25 березня 20:30 молитва при світлі свічок. Молитва на вибір, з душпастирем або без нього: вечірня, Ісусова молитва, вервиця чи Хресна дорога з екологічними роздумами.

· Для людей доброї волі, які не зможуть бути спільно у храмі, але бажають долучитися пропонуємо погасити в своїх домівках необов’язкове світло та запалити свічу помолившись в наміренні: «За ласку розпізнання Божих дарів у створеному Ним світі та вміння їх раціонально використовувати».

Прес-служба Сокальсько-Жовківської єпархії

Додаток:

Повчальне слово голови Синодального Комітету з питань екології Української Греко-Католицької Церкви Владики Михаїла Колтуна Єпарха Сокальсько-Жовківського з нагоди всесвітньої акції «Година Землі»

«Земля ж була пуста порожня та й темрява була над безоднею...» (Буття 1:2)

Дорогі в Христі брати і сестри! У першій книзі Святого Письма читаємо, що на початку земля була пуста і порожня, а тепер з Божої волі на ній живемо ми і безліч інших живих створінь. Вдихаючи життя у цей світ Бог подбав, щоб ані людині, ані якійсь іншій живності нічого не забракло і уклав пори року, закони природи та влив гармонію у цей світ. Проте через первородний гріх Адама і Єви ідилію і райське життя було втрачено, а кара Господня впала не тільки на людство, в особі Адама, але і землю «…проклята земля через тебе» (Буття 3:17).

Гріх і його наслідки пожинаємо сьогодні і ми, адже і через нашу гріховну поведінку по відношенню до Богом сотвореного світу і ближніх страждає земля сьогодні.

Ми рідко задумуємося про отримане від Бога: життя і в житті весь навколишній світ; земля, повітря, вода, рослинний і тваринний світ, надра земні і вся життєдайна енергія тепла і світла. Це ж не ти Людино сотворила, але Бог дав і відкрив тобі. Це належить для усіх, хто живе на землі. Ці природні, Богом дані ресурси, ми маємо бережно споживати. Не зловживати, не красти, не нищити, не шкодити, не марнотратити, бо ці Божі дари є для усіх живих сотворінь на землі, в тому числі і для прийдешніх поколінь. Це Божий природній закон який поширюється на всіх людей. Бог дав тобі, щоб ти поділився і дав ближньому!

Каже Бог: - за склянку поданої води ближньому стократно більше отримаєш і життя успадкуєш. Ось що значить для тебе дати ближньому. Це те саме, що для себе, а ще стократ більше і краще буде тобі. Якщо так, то через нашу доброту для ближнього ми можемо примножувати  і здобрювати вплив всієї енергії для життя на землі. Хіба це не радість за наше життя і здоров’я, за наш вік, добробут, за нашу долю на землі? Коли ми з Божої волі маємо берегти наше життя і життя усіх ближніх і всіх людей на землі, при цьому не дивлячись, як хто зберігає, ми не повинні покладати рук, а боротися з собою за життя ближнього і своє.

В добрих намірах за збереження життя на землі заіснувала ініціатива «Година землі». Ця символічна дія, якою ми на одну годину вимикаємо світло і творимо молитву та роздуми покликана застановити нас і змінити своє життя шануючи нашу матір – Землю.

Дорогі в Христі, запрошую Вас молитовно підтримати дану ініціативу, адже ми маємо починати з себе, щоб як християни бути прикладом і наукою до наслідування іншим. Довкілля, в якому живемо, маємо сприймати з Божої руки, яке Бог дав кажучи: "Будьте плідні й множітеся й наповняйте землю і господьствуйте єю... /кн. Буття 1. 28/

Зараз, у часі посту маємо прекрасну можливість через Таїнство Покаяння примиритися з Богом і всім його сотворінням та між собою. Господь запевняє нам життя на землі і у вічності. Скористаймося з цієї можливості і постановімо собі, щоб жити і не грішити, щоб не зловживати даром Творця, щоб не плювати в криницю з якої п’ємо воду, щоб жити і завдячувати Богові за себе, за ближніх і за весь сотворений світ.

Господи Боже, хай кожну краплю води, ковток повітря, промічник сонця і клаптик даної нам землі збагачує Твоя благодать для нашого життя на землі і у вічності. А Твоя любов, о Пресвята Богородице, яка вміщена в любові Божій про наше життя і спасіння, хай буде спасенною для нас в цьому земному житті. Амінь.

Благословенний Господь, нехай буде з усіма нами.

Отцям-душпастирям доручаємо зачитати вірним це слово після кожної Божественної Літургії в неділю 19 березня 2017р. Б. і в день відзначення акції «Година Землі».

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next