АКТУАЛЬНО

Єпископи Польщі заявляють про молитовну солідарність з українським народом (оновлено)

П'ятниця, 06 грудня 2013, 13:36
Конференція єпископату Польщі надіслала українцям «слова молитовної солідарності з українським народом у нинішній момент, що має таке історичне значення». «Ми прагнемо висловити нашу духовну єдність зі всіма громадянами України, котрі в ці дні відчувають особливу відповідальність за долю своєї вітчизни, - ідеться в посланні від Конференції єпископату Польщі на ім’я Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава. - Нашою молитвою ми обіймаємо Вашу вітчизну, з якою Польщу поєднують братерські та добросусідські зв'язки, а також численні напрямки співробітництва».

Україна варта того, щоб її громадяни могли жити гідно і їхні права шанувалися й спиралися на універсальні цінності, що походять зі спільних християнських коренів, зазначено в листі.

«Палко віримо, що Христос – Господь історії та діянь людей – дозволить нам усім здолати всілякі труднощі, роблячи їх фундаментом нового зближення та надії на воскресіння добра», - пишуть автори послання.

«Просимо ще раз переказати Вашим вірним, громадянам України, - зазначають єпископи Польщі, – вираження нашої близькості та молитовної підтримки такими словами: «Боже, борони Україну!»

Департамент інформації УГКЦ

Додаток:

Польська Єпископська Конференція

Варшава, 5 грудня 2013 р.

SEP-D/15.5-2

Високопреосвященний Верховний Архієпископе Святославе, Київсько-Галицький Митрополите Української Греко-Католицької Церкви!

Превелебний Архієпископе Мєчиславе, Львівський Митрополите Латинського Обряду!

Від імені польських єпископів прагнемо переказати Вам слова молитовної солідарності з українським народом у цей час, котрий має настільки історичне значення. Прагнемо висловити нашу духовну єдність з усіма громадянами України, що в ці дні приймають особливу відповідальність за долю своєї вітчизни.

Нашою молитвою обіймаємо Вашу вітчизну, з якою Польщу єднають братерські й добросусідські зв’язки, а також численні галузі співпраці. Всього кілька місяців тому, 28 червня ц.р. у Варшаві ми підписали спільну декларацію наших Церков про поєднання. Тоді ми підкреслювали, що «співпраця вільної Польщі з вільною Україною необхідна, щоби в цій частині Європи панував мир, люди втішалися релігійною свободою, а правам людини ніщо не загрожувало». Україна заслуговує на те, щоби її громадяни могли жити гідно, а їхні права шанувалися і спиралися на ті ж універсальні цінності, що виростають зі спільного християнського коріння.

У нашій декларації, незалежно від політичних передумов, у перспективі віри ми говорили також про потребу «спільного свідчення християн із Польщі та України в Європі, котра об’єднується», а також молилися за те, щоби Бог допоміг «польському і українському народам, щоб живучи у мирі вони ділилися своїм духовним багатством і робили свій внесок у єдність та майбутнє Європи».

Тоді ми також спільно надіслали братерські вітання православним братам з України, вірячи, що «процес взаємного поєднання оздоровить рани, котрі є перешкодою не лише для гармонійного співжиття народів, але й для щирого прагнення єдності Христової Церкви». У дусі братерської любові сьогодні ми поновлюємо ті слова.

Слова ті – сказані колись римо і греко-католицькою Церквами в Польщі та Україні – увінчують кількадесятилітній процес поєднання між нашими Церквами і народами мають велику історичну вагу. Вони для нас є також зобов’язанням солідарності і молитви у цей складний і разом з тим переламний момент, який сьогодні переживає Україна. Ми гаряче віримо, що Христос – Бог історії та життя людей, дозволить нам усім переможно витримати всі труднощі, творячи з них фундамент нового зближення та надії на воскресіння добра.

Просимо передати Вашим вірним, громадянам України, ще раз вислови нашої близькості та молитовної підтримки, вираженої словами: «Боже, Україну храни!»

Юзеф Міхалік, Митрополит Перемишльський, Голова Польської Єпископської Конференції

Войцєх Поляк, Генеральний Секретар Польської Єпископської Конференції

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next