АКТУАЛЬНО

«Стверджуємо, що розділ єдиної Церкви Христової є справжньою еклезіологічною аномалією», - єпископи Східних Католицьких Церков Європи

Понеділок, 27 жовтня 2014, 17:49
23-26 жовтня у Львові з нагоди 50-річчя проголошення соборових декретів «Orientalium Ecclesiarum» та «Unitatis Redintegratio», а також 25-ліття легалізації УГКЦ відбулася зустріч східних католицьких єпископів, що представляють різні помісні Церкви Європи. Під час зустрічі обговорювалися актуальні проблеми сьогодення.

По її завершенні єпископи ухвалили Звернення, у якому, зокрема, відзначили внесок Східних Католицьких Церков у справу екуменізму.

У зверненні читаємо: «Ми з цілковитим усвідомленням підтверджуємо наше право та обов’язок на здійснення душпастирської опіки щодо наших вірних незалежно від місця їхнього перебування, а також і наше право звіщати Євангеліє всім тим, хто й досі перебуває у невіданні; висловлюємо наше братнє побажання, щоби також і Православні Церкви здійснювали в любові та істині те післанництво, яке доручив їм Господь; визнаємо рівно ж і за Православними Церквами право дбати про здійснення душпастирської турботи їхніми вірними у всьому світі, без жодного антагонізму та з повагою до права свободи релігійного визнання; стверджуємо, що розділ єдиної Церкви Христової є справжньою еклезіологічною аномалією, яку за ніяких обставин не можна вважати нормою життєдіяльності Церкви; поділяємо, разом із Православними Церквами, переживання щодо існуючих тенденцій в культурній та соціальній сфері життя людства, які призводять до прогресивної секуляризації Європи, аж до цілковитого знецінення загально християнських моральних вартостей; переконані свого покликання до власної відповідальності задля того, щоби заклик Христа до єдності Його Церкви став одним із найбільш пріоритетних, невідкладних і обов’язкових вимірів самобутності Східних Католицьких Церков, незважаючи на всі труднощі та перешкоди на шляху екуменізму; пригадуємо про бажання Східних Католицьких Церков бути максимально задіяними у справу ведення діалогу правди і любові між Католицькою і Православними Церквами».

Щодо ситуації на Близькому Сході, то єпископи висловили «солідарність та співстраждання духовним лідерам і вірним місцевих спільнот». «Мир та злагода на Близькому Сході, - ідеться у зверненні, - не постануть без чіткої та однозначної реакції з боку міжнародної громадськості та такого її впливу на обидві сторони конфлікту, який був би спрямований на забезпечення принципів релігійної свободи та свободи сумління і закладав би освітні підвалини для належного виховання здатних вести діалог між собою прийдешніх поколінь».

Стосовно 25-ї річниці легалізації Української Греко-Католицької Церкви єпископи Східних Католицьких Церков запевнили українському народові «молитовну єдність, підтримку та співучасть перед лицем і досі триваючого військового протистояння на Сході держави, супроводжуваного зовнішньою агресією, яка завдає великих страждань, головно мирним мешканцям краю». «Запрошуємо всіх беззастережно стати на дорогу миру і злагоди», - сказано у зверненні.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next