АКТУАЛЬНО

Єпископи УГКЦ в США заохочують своїх вірних під час Різдвяного посту розпочати «власну особисту мандрівку духовної віднови»

П'ятниця, 15 листопада 2013, 18:03
«Для багатьох із нас приготування до Різдва вже в повному розпалі. Придбано різдвяні подарунки, надіслано святкові картки та привітання, зроблено продуктові закупи до радісного святкового приходу родини та друзів до наших домів та заплановано зимові канікули. Безумовно, ми, як споживацьке суспільство, навчилися добре приготуватися до свят та розважати себе, рідних та друзів.

Проте як ми готуємося до свят на особистому та духовному рівнях? Що можемо принести від себе маленькому Христу, коли прийдемо до церкви за кілька тижнів, щоб святкувати його Різдво?» - пишуть у Пастирському посланні єпископи УГКЦ у США владика Стефан (Сорока), Митрополит Філадельфійський; владика Річард (Семінак), Єпарх Чиказької єпархії святого Миколая; владика Павло (Хомницький), Єарх Стемфордський; владика Іван (Бура), Апостольський адміністратор Пармської єпархії святого Йосафата, на Пилипівку до духовенства, монашества та вірян УГКЦ в США (див. у додатку).

Як відомо, час Різдвяного посту (Пилипівка) розпочинається святом Апостола Пилипа (14 листопада за григоріанським календарем чи 27 листопада за юліанським календарем). Як пишуть у посланні єпископи, цей 40-денний період, в центрі якого Різдво ГНІХ, є часом духовної віднови та приготування до відзначення цієї важливої події в людській історії.

Єпископи заохотили всіх під час Пилипівки розпочати «власну особисту мандрівку духовної віднови, покаяння та навернення до Господа». «У цей час Різдвяного посту рішуче постановіть, в першу чергу, протягом кількох хвилин звернутися щоденно до Святого Письма, читаючи та роздумуючи над натхненним Словом Божим. Намагайтеся також знаходити для себе зручний куток вдома та щоденно виділити кілька хвилин на особисту молитву та розмову з Господом на самоті. Частіше відвідуйте богослужіння у ваших парафіяльних храмах, навіть щоденно, якщо це можливо. І, нарешті, у цей час намагайтеся конкретними шляхами подавати руку допомоги потребуючим, як у ваших парафіяльних спільнотах, так і поза ними, завжди вбачаючи Христа у нашому ближньому», - пишуть владики.

 

Департамент інформації УГКЦ

Додаток:

ПАСТИРСЬКЕ ПОСЛАННЯ

ІЄРАРХІВ УКРАЇНСЬКОЇ КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ США НА ПИЛИПІВКУ

 

ВСЕЧЕСНІШОМУ ДУХОВЕНСТВУ, ПРЕПОДОБНОМУ МОНАШЕСТВУ,

СЕМІНАРИСТАМ, НАШИМ ДОРОГИМ ВІРНИМ УКРАЇНСЬКОЇ КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ В

СПОЛУЧЕНИХ ШТАТАХ АМЕРИКИ

 

Слава Ісусу Христу!

Чим тобі, Христе, віддячимось за те, що ти задля нас зявився на землі як людина? Кожне бо створіння, що тобою постало, воздає тобі подяку: ангели – співання, небо – зорю, мудреці – дари, пастухи – сповіщення чуда, земля – вертеп, пустеля – ясла..... Споконвічний Боже, помилуй нас!” – Стихира Вечірні Навечір’я Різдва Христового.

У ці дні весь світ знову очікує на святкування Празника Різдва нашого Господа і Спасителя Ісуса Христа, який має прийти на землю, як людське немовля. Час Різдв’яного Посту чи Пилипівки розпочинається із Празником Св. Апостола Филипа – 14 листопада (згідно Григоріянського Календаря) чи 27 листопада (згідно Юліанського календаря). Цей 40-денний період, центром якого є Празника Різдва, - це час духовної віднови та приготування до відзначення цієї важливої події у людській історії.

Для багатьох із нас, звичайно, приготування до різдв’яного часу вже – у повному розпалі: придбано Різдв’яні подарунки, надіслано святкові картки та привітання, зроблено продуктові закупи у приготуванні до радісного святкового приходу родини та друзів до наших домів, та заплановано зимові канікули. Безумовно, ми як споживацьке суспільство навчилися, як добре приготуватися до свят та розважати себе, рідних та друзів.

Проте, як ми готуємося до свят на особистому та духовному рівнях? Що можемо принести від себе маленькому Христу, коли прийдемо до церкви за кілька тижнів, щоб святкувати його Різдво?

Автор вище поданої стихири з вечірні у день навечір’я Різдва Христового, напевно, святець монах серйозно аналізує це питання та закликає нас, які живемо сотні років після нього, роздумувати над цим питанням також. Читаючи Св. Письмо про подію Різдва Христового, ми довідуємося, що справді вночі, коли Христос народився, ангели принесли свої пісні прослави, які наповнили небеса, небеса подарували зорю, яка освітлювала путь тим, хто прийшов віддати честь Дитині, земля подарувала печеру, як притулок від вітру і холоду, пастухи виявили своє невинне здивування на вид побаченого славетного дива, мудреці принесли свої дари золото, ладан і миро, віддаючи шану його величі та провидінню.

Іншими словами, кожен дав новонародженому Синові Божому те, що було для нього найдорожчим та незамінним внутрішнім скарбом. Що ж кращого можемо дати ми, ніж самих себе духовно відновлених?

Як вам відомо, наша Українська Католицька Церква нещодавно вийшла на великий шлях духовної віднови і оживлення наших парафій та вірних під гаслом: “Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом”. У своєму Пастирському Листі до усіх вірних, духовний батько нашої Церкви, Блаженніший Святослав Шевчук підкреслив шість ключових елементів необхідних для формування наших парафій, як христоцентричних місць богопочитання, служіння та зібрання: Боже Слово, Молитва та Служіння Ближньому (Дияконія).

Розпочинаючи благословенний час Пилипівки, заохочуємо вас, беручи ці перші три ключові елементи, розпочати вашу власну особисту мандрівку духовної віднови, покаяння та навернення до Господа. У цей час Різдв’яного посту, рішуче постановіть у першу чергу протягом кількох хвилин звернутися щоденно до св. Письма, читаючи та роздумуючи над натхненним Словом Божим. Намагайтеся також знаходити для себе зручний куток вдома та щоденно виділити кілька хвилин на особисту молитву та розмову з Господом на самоті. Частіше відвідуйте богослуження, які служаться у ваших парафіяльних храмах, навіть, щоденно, якщо це можливо. І, нарешті, у цей час намагайтеся конкретними шляхами подавати руку допомоги потребуючим як у ваших парафіяльних спільнотах так і поза ними, завжди вбачаючи Христа у нашому ближньому.

 

Якщо ми намагатимемося іти цим шляхом протягом часу Пилипівки, тоді у день Різдва ми станемо на коліна біля ясел новонародженого Царя, прийшовши до нього не з порожніми руками. Разом із небесами та землею, які дарували зірку та печеру, разом із ангелами, які принесли свою пісню, з пастухами, які виявили свій подив та мудрецями, які принесли дари золота та пахучого мира, ми принесемо найцінніший з усіх дарів – це дар нас самих із відновленими серцями і душами сповненими любові до Нього.

 

Благословення Господа Ісуса, народження якого ми радісно очікуємо у Вифлеємській стаєнці, нехай буде з усіма вами!

 

 

+Високопреосвященний Стефан Сорока

Митрополит Української Католицької Церкви у США

Архиєпископ Філадельфійський для Укpаїнців

 

+Преосвященний Річард Семінак

Єпископ Чіказької єпархії святого Миколая

 

+Преосвященний Павло Хомницький, ЧСВВ (автор)

Єпископ Стемфордської єпархії

 

+Преосвященний Іван Бура

Апостольський Адміністратор Пармської єпархії святого Йосафата

 

 

листопад 2013

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next