АКТУАЛЬНО

«Європа хвора на втому. Потрібно повернутися до візії її засновників», - Папа Франциск до учасників ювілейної зустрічі ССЕЕ

П'ятниця, 24 вересня 2021, 12:21
23 вересня у базиліці Святого Петра у Ватикані відбулася Меса на початок 50-ї зустрічі Ради Єпископських Конференцій Європи (ССЕЕ). Богослужіння очолив Святіший Отець Франциск. Із ним співслужив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, разом з іншими представниками європейських єпископських конференцій.

«Церква повинна відкрити свої двері для всіх, "ні" спокусі заміни замка, реставраціонізм минулого вбиває», – головні наголоси слова Папи до Церкви в Європі.

Пояснюючи біблійні читання цього дня, Святіший Отець наголосив на трьох дієсловах: замислитися, відбудувати, бачити.

Замислитися над поведінкою християн у сучасній Європі: «Ми, християни, маємо спокусу зручно вмоститися в наших структурах, у наших домах і церквах, у безпеці, яку нам забезпечують наші традиції, у задоволенні певним консенсусом, тоді як наші храми стають порожніми, а Ісус дедалі більше забутий». Святіший Отець наголосив: «Скільки людей більше не відчувають спраги і голоду Бога! І це не тому, що вони погані, а тому, що нема нікого, хто б у них пробудив відчуття цього голоду».

Від осмислення слід перейти до відбудови. «Відбудуйте дім Мій», – каже Господь через пророка. І народ відбудовує храм. «Перестає вдовольнятися спокійним теперішнім і трудиться задля прийдешнього», а це означає, що для «будування нашого спільного європейського дому» потрібно вийти за межі миттєвого комфорту, щоб повернутися до далекоглядного бачення батьків-засновників.

«Так були збудовані стіни європейського дому, і лише так їх можна зміцнити. Це стосується також і Церкви, Божого дому. Для того щоб зробити її гарною та гостинною, потрібно разом дивитися в майбутнє, а не реставрувати минуле», – наголосив Папа.

З цієї нагоди Папа Франциск подякував пастирям Церкви у Європі за «нелегкий труд» відбудови: «Підбадьорюймо одні одних, ніколи не знеохочуйтеся та не піддавайтеся відчуттям поразки: Господь кличе нас до чудового діла, трудитися над тим, аби Його дім був дедалі міцнішим».

Віддане та жертовне служіння у відбудові Європи дасть можливість, за словами Папи, нашим братам і сестрам «побачити». Саме цим словом завершується євангельський уривок, що згадує про Ірода, який хотів «побачити Ісуса». Сьогодні, як і тоді, багато говориться про Ісуса. Усі, які говорили про Нього, цінували Його, але не збагнули новизни його благої вістки, поміщаючи її у попередні релігійні схеми.

«Чимало людей у Європі думають про віру як про щось вже побачене, щось з минулого. Чому? Бо не побачили Ісуса, що діє в їхньому житті…І якщо християни, замість того щоби випромінювати радість Євангелія, постійно будуть пропонувати зношені інтелектуалістичні та моралістичні релігійні схеми, люди не побачать Доброго Пастиря», – наголосив Святіший Отець.

«Допоможімо сьогоднішній Європі, хворій на втому, – саме це є хворобою сьогоднішньої Європи, – віднайти завжди молоде обличчя Ісуса та Його нареченої, святої Церкви», – закликав Вселенський Архиєрей.

Секретаріат Глави УГКЦ в Римі
Фото: Osservatore Romano

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next