АКТУАЛЬНО

«Європейський день боротьби з торгівлею людьми - це привернення уваги суспільства до проблематики та гідності людини», - о. Роман Сиротич

Понеділок, 19 жовтня 2020, 14:45
«18 жовтня 2007 року започаткований Європейським Парламентом як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми, – особливо жінками та дітьми, – небайдужості громадськості до цього явища та візуалізації проблеми на глобальному рівні.

Водночас, це нагода осмислити гідність людини, дарованої їй Богом», - повідомляє о. Роман Сиротич, директор БФ «Карітас-Київ».

Торгівля людьми – це злочин, жертвою якого може стати будь-хто, чоловіки, жінки і діти, незалежно від раси, достатку, наявності освіти чи інших переваг. Торгівля людьми є сучасною формою рабства, де людину просто використовують злочинці з метою власної нажити, експлуатують  - примушуючи до праці, втягують у жебрацтво, вилучають органи, втягують у збройні конфлікти чи злочинну діяльність, примушують до заняття проституцією чи сексуальної експлуатації, продають дітей (власних чи усиновлених) з метою наживи.

Проблема торгівлі людьми є проблемою всіх країн. Нині у світі понад 21 мільйон людей є жертвами торгівлі людьми.

 «З 1991 року 260 000 українців постраждали від торгівлі людьми, за даними Міжнародної організації з міграції. Україна є однією з основних країн походження сучасних рабів в Європі. Українців експлуатують як і в Україні, так і за кордоном. Торгівля людьми та експлуатація доведених до відчаю людей – загрози, що зростають в умовах економічної кризи та збройного конфлікту. Важка економічна ситуація багатьох українців, зокрема, внутрішньо переміщених осіб, робить їх більш схильними приймати будь-які пропозиції працевлаштування. Переважна більшість постраждалих українців зазнали трудової експлуатації. 68% постраждалих українців складають чоловіки. 37% постраждалих українців були завербовані знайомими та друзями. 86 % - мали вищу або професійно-технічну освіту», - розповідає юрист, координатор напрямку у сфері протидії торгівлі людьми БФ «Карітас-Київ» Ірина Бойко.

Благодійний фонд «Карітас-Київ» вже шостий рік поспіль працює в сфері попередження, протидії торгівлі людьми та надання допомоги постраждали від торгівлі людьми.  Майже 187 особам надано інформаційну, юридичну, психологічну та соціально-економічну допомогу, з який 6 дітей. 

Пріоритетним напрямом діяльності є підвищення обізнаності людей про саме явище торгівля людьми, проте як не потрапити до тенет торговців людьми, а в разі потрапляння – знати куди звернутися за допомогою. «Обізнаний – озброєний, захищений!», з таким лозунгом проведено майже 70 заходів серед груп ризику: студентів, які опиняються на перехресті вибору місця працевлаштування; безробітні, які перебувають в уразливому стані та в пошуку роботи; особи з інвалідністю – які задля одужання приймають пропозиції з жебракування; внутрішньо переміщені особи – які залишилися без домівки та потребують значних фінансових надходжень.

Карітас також співпрацює з правоохоронними органами  в частині боротьби з цим ганебним явищем, припинення злочинної діяльності. Так, лише за останній рік, двох осіб, які звернулися за консультацією до БФ «Карітас-Київ» та були ідентифіковані фахівцями,  врятовано та вчасно зупинено правоохоронними органами  експлуатацію людей.

Тому є вкрай важливим знати та розуміти про таке явище як торгівля людьми, бути обачним та не боятися звертатися за допомогою, порадою, консультацією.

Пам’ятайте, в торгівлю людьми може потрапити кожен!

Будьте пильні та обачні як відносно себе так і відносно навколишніх!

Контактні телефони:

  1. гаряча телефонна лінія з протидії торгівлі людьми 527
  2. консультаційний центр БО «БФ «Карітас-Київ» 097 4433692

БФ «Карітас-Київ»


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next