АКТУАЛЬНО

Йорданські свята у Любліні (Польща)

Понеділок, 24 січня 2011, 14:23
Урочистості з нагоди Йорданських свят розпочалися у Любліні 18 січня, у навечір’я Богоявлення Господнього. В семінарійному храмі Святого Йосафата був відслужений повний цикл Богослужінь, участь в якому, крім греко-католицьких семінаристів, мали можливість взяти також інші вірні. Богосління та Водосвяття здійснили настоятель для українських питомців у Митрополичій духовній семінарії о. Богдан Панчак та докторант кафедри права Східних Католицьких Церков Католицького університету Івана Павла ІІ о. Сергій Стесенко.

Урочистості з нагоди Йорданських свят розпочалися у Любліні 18 січня, у навечір’я Богоявлення Господнього. В семінарійному храмі Святого Йосафата був відслужений повний цикл богослужінь, участь в якому, крім греко-католицьких семінаристів, мали можливість взяти також інші вірні. Богослуження та Водосвяття здійснили настоятель для українських питомців у Митрополичій духовній семінарії о. Богдан Панчак та докторант кафедри права Східних Католицьких Церков Католицького університету Івана Павла ІІ о. Сергій Стесенко.

Наступного дня, 19 січня, на свято Богоявлення Господнього, в парафіяльній церкві Різдва Пресвятої Богородиці за участю великої кількості вірних та гостей була відслужена Божественна Літургія і здійснено Чин великого освячення води. Богослужіння очолював парох митрофорний протоєрей Стефан Батрух, з яким співслужили: о. Богдан Панчак, о. Ярослав Стороняк, о. Леслав Лесик та о. Сергій Стесенко.

Основною думкою проповіді, яку виголосив о. Стефан Батрух, був заклик до вірних почути голос Отця, що до нас промовляє. Почути цей голос є завданням для кожного, щоб відтак слухати Спасителя і виконувати волю Отця.

По закінченні святкової відправи усі охочі мали можливість в парафіяльному будинку розділити свою радість у щедрівках та колядках за спільною трапезою, відчувши смак усіх страв Щедрого вечора, які приготували студенти і докторанти вищих навчальних закладів міста Любліна. Треба сказати, що студентська активність у суспільному та релігійному житті Любліна відіграє велику роль у житті української громади.

21 січня, напередодні Дня Соборності українського народу, за традицією, яка склалася впродовж останніх десяти років, греко-католики Любліна спільно з православними українцями вшанували на міському цвинтарі, біля пам’ятника борцям, полеглим за волю України, усіх, хто впродовж історії українського народу спричинився до його єдності та віддав за це своє життя. Панахиду очолив Владика Авель, єпископ Люблінсько-Холмської єпархії Польської Автокефальної Православної Церкви. У церемонії вшанування полеглих за волю України взяли участь, окрім вірних і духовенства ПАПЦ та УГКЦ, ще й вірні РКЦ, представники цивільної влади, військові та поліція.

 

Інформацію підготував о. Сергій Стесенко

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next