АКТУАЛЬНО

З ініціативи Комісії УГКЦ «Справедливість і Мир» провели дискусію «Примирення та порозуміння задля стабільності розвитку України»

Четвер, 02 березня 2017, 11:01
Для того, щоб отримати актуальний зріз процесу миробудування, 1 березня 2017 року відбулася панельна дискусія «Примирення та порозуміння задля стабільності розвитку України» з ініціативи Робочої групи Justice, Peace & Democracy Комісії УГКЦ «Справедливість і Мир».

Мета зустрічі – реагуючи на за клик Папи, створити комунікативний майданчик різних мереж  й об’єднати  всі ініціативи, що працюють у напрямку розбудови миру.

Комісія УГКЦ «Справедливість і Мир» презентувала проект «Робоча група Justice, Peace & Democracy», де розповіла про місію та візію, а також про найближчі кроки щодо реалізації основної мети JPD – проаналізувати сучасні суспільні виклики для українського суспільства, які стоять на шляху побудови національного діалогу, і сформувати практичні рекомендації – стратегію розбудови миру і справедливого суспільства в Україні.  Цією ініціативою УГКЦ долучається до низки подібних за спрямуванням проектів з чітким посланням Церкви щодо порушуваних проблем та конкретними пропозиціями для їх вирішення.

В рамках дискусії було представлено досвід діяльності організацій в пост конфліктній Україні, а також було обговорено виклики та можливі варіанти подальшої діяльності. В кінцевому результаті, спікери дійшли висновку щодо важливості діалогу та співпраці у спільному для них напрямку – відбудова миру і налагодження комунікації між усіма сферами та ланками суспільства.

Зокрема Ганна Гоменюк, менеджер проектів з примирення та побудови миру «Карітас України» закцентувала, що їх масштабна гуманітарна, тренінгові та ін.. діяльність є лише відповіддю на кризу в Україні. Проте, зараз ми маємо унікальний досвід і, щоб на нього ефективно реагувати ми маємо ефективно аналізувати , що відбувається і, що ми можемо робити, що й підтвердило актуальність мети Робочої групи. Закінчила свою доповідь цитатою Блаженішого Любомира (Гузара):  «Війна починається в людському серці, мир також», що підтвердило спільне з Комісією ціннісне джерело.

Отець  Любомир Яворський, секретар Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України ціль цієї зустрічі вбачає у відповіді на питання: «А що далі?», що й підкреслило необхідність напрацювання конкретних рекомендацій щодо розбудови миру в Україні. Відповідаючи на питання модератора панельної дискусії проф. Олександра Цвєткова: «Яка ваша роль у розбудові миру і чи важливо для вас мати координаційне відчуття, що поруч працюють інші організації, ініціативи або проекти?», о. Любомир відповів, що бачить роль капеланів  у процесі примирення під гаслом «Завжди бути поруч!», а досвід говорить про те, що війна створила стільки викликів і проблем, що миротворча діяльність інших організацій навіть не перетинається.

Про важливий аспект діяльності мережі фасилітаторів  - пропагування та використання методики ненасильницького спілкування розповів представник ГО «Основи Свободи», фасилітатор Павло Козелецький, який поділився також своїм досвідом праці у цій сфері.  Карл Плеснер, міжнародний сертифікований тренер з ненасильницького спілкування, поділився досвідом своєї праці в східних регіонах. Спікер звернув увагу на ціннісний аспект проблем порозуміння: «Коли запитуєш цих людей про їх життєві цінності і чого вони найбільше прагнуть, то вони одразу перелічують слова: мир, дружба, безпека, захист, спільнота, піклування, емпатія, розуміння … Вони вживають ці слова, щоб описати те, що найбільш для них важливо. Так ми можемо побудувати спільне розуміння того, чим є людство».

На завершення дискусії, керівник проектів Комісії УГКЦ «Справедливість і Мир» Петро Дарморіс детальніше розповів про проект Робочої групи Justice, Peace & Democracy, зокрема про її найближчі ініціативи – серію відкритих діалогів «Справедливість, Мир і Демократія: місія України», регіональні круглі столи та міжнародні конференції. Голова робочої групи – проф. Олександр Цвєтков – зазначив, що важливою метою групи є напрацювати практичні рекомендації для урядових структур та недержавних організацій щодо їх діяльності у розбудові миру.

Інформаційна служба Комісії УГКЦ «Справедливість і Мир» 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next