АКТУАЛЬНО

З Мілана до Винник приїде «Дім Дона Боско»

П'ятниця, 30 жовтня 2015, 11:49
29 жовтня у Мілані відбулася церемонія офіційної передачі «Дому Дона Боско» салезіанській монашій спільноті м. Винники (УГКЦ). «Дім Дона Боско» протягом півроку представляв Салезіанське згромадження на міжнародній виставці ЕКСПО-2015 в Мілані.

Спеціальний павільйон був єдиним під час виставки: він носить ім’я окремої особи, а не країни, навіть більше – святого! Будівля символізувала Салезіанське згромадження, родину богопосвячених осіб та широкий рух тих людей, що присвятили своє життя вихованню і євангелізації молоді. Тема павільйону о. Боско: «Виховувати молодь – енергія для життя».

З нагоди проведення міжнародної виставки ЕКСПО-2015 «Дім Дона Боско» відвідали близько 20 мільйонів осіб з різних куточків світу. У такий спосіб можна було ближче познайомитись зі святим молоді та з його богопосвяченим стилем життя, яке було спрямоване для молоді – «щоб мали життя і мали його вповні».

Павільйон має назву «Дім», адже вся місія святого Івана Боско була спрямована на виховання й піклування про молодь, на зростання родинного духу та добрих і міцних взаємин. Тож «Дім Дона Боско» і надалі залишається духовним середовищем, багатим на людські, релігійні й християнські цінності; тут молоді люди можуть розпізнати власне покликання і вирощувати свої задуми та мрії; це мережа людських стосунків, що підтримуються через кожного, а суттєво через молоду особу; це поєднання планів і життєвого досвіду, які роблять наголос на тому, щоб бути відповідальним і бажати, аби світ став кращим.

Від самих початків планування участі салезіан у ЕКСПО малося на увазі, щоби споруда не завершувала свого існування виставкою. Відразу було заплановано, що «Дім Дона Боско» буде подарований салезіанам в Україні. Тож 29 жовтня 2015 року цей Дім офіційно передали українським салезіанам та, відповідно, дітям і молоді.

В урочистій церемонії передачі ключів від павільйону взяв участь о. Юрій Смакоус, провінційний секретар салезіан УГКЦ та настоятель салезіянської спільноти Молодіжного центру св. Івана Боско у Львові. На завершення урочистості звучали слова подяки організаторам та жертводавцям – випускникам салезіанський шкіл й осередків, що до цього долучилися.

«Від імені українських салезіан та нашої молоді хочу подякувати за цей дарунок. «Дім Дона Боско» продовжить свою місію в українських Винниках, куди буде перевезений в наступних місяцях. Він буде розібраний та зібраний знову у салезіанській ораторії м. Винники та використовуватиметься для християнського виховання дітей і молоді. Отці салезіани цього літа зібрали у Винниках близько 400 дітей на «Веселі канікули» і дуже потребують цього будинку,  – розповів о. Юрій Смакоус. – Дім Дон Боско» та сам святий педагог були символічними представниками нашої країни на міжнародній виставці ЕКСПО-2015, адже Україна через воєнні дії та важку ситуацію, пов’язану з цим, не змогла взяти участь у цій події світового рівня».

Тож, в Україну павільйон отця Боско прибуде в лютому-березні 2016. Постійним місцем його розташування буде м. Винники. Саме там, у салезіянській ораторії, ця споруда продовжуватиме виконувати свою місію: дому, школи, ігрового майданчика й духовного середовища.

Довідка:

Святий Іван Боско – засновник Салезіанського згромадження. Народився на півночі Італії у 1815 році. Будучи дитиною, пережив смерть батька, і саме це допомогло йому краще зрозуміти всіх тих бідних і знедолених юнаків, яких огорне своєю батьківською любов’ю. Щоб цілковито посвятити себе спасінню молоді, вирішив стати священиком. Розробив свій метод виховання, що базується на взаємному розумінні, повазі та любові, саме тому його виховна система є універсальною у праці з дітьми й молоддю.  1 квітня 1934 року, в день Воскресіння Господнього, Папа Пій XI проголосив його святим, а згодом Папа Іван Павло ІІ назвав отця Боско «батьком та учителем молоді». Цього року Салезіанська родина святкує ювілей двохсотріччя з дня його народження (1815-2015).

Салезіани – монаше згромадження, яке є третім за чисельністю в Католицькій Церкві і присутнє у 130 країнах світу. Згромадження продовжує місію свого засновника о. Івана Боско – працює задля всебічного розвитку молоді на основі християнської віри і моралі. Сьогодні українські салезіани є у Львові, Дніпропетровську, Ужгороді, опікуються молодіжними позашкільними центрами виховання і дозвілля (так звані «ораторії»), двома навчальними закладами (Гімназія Блаженного Климентія Шептицького, професійно-технічний Молодіжний навчальний центр ім. о. Боско), Родинним домом «Покрова» для дітей сиріт та позбавлених батьківського піклування; з 1993 року проводять духовно-відпочинкові табори «Веселі канікули».

Ораторія  (з лат. "місце молитви") – це основне виховно-душпастирське середовище салезіан. Саме так назвав святий Іван Боско те місце, де у 1841 році почав збирати бідних та знедолених юнаків для того, щоб наблизити їх до Бога, навчити їх якогось ремесла, дати знання, прихисток та батьківську любов. Ораторія є середовищем, де діти й молодь мають можливість весело і по-християнськи провести свій вільний час, навчитися чогось нового, зустрітися з друзями, перебуваючи у єдності з Богом. В Україні перша ораторія почала діяти при церкві Покрову Пресвятої Богородиці (вул. Личаківська, 175), відразу після її відкриття (1991 рік).

«Дім Дон Боско» – павільйон Салезіанського згромадження, що брав участь у всесвітній виставці ЕКСПО-2015 (Італія, Мілан). Павільйон символізує родинний простір тих осіб, що присвятили своє життя служінню дітям та молоді. Структура цієї споруди була розроблена з метою забезпечення максимально можливої стійкості. Пріоритетними матеріалами, що були використані для «Дому Дона Боско», є деревина, сталь і натуральні тканини. Структурні частини стелі, підлоги і велика частина зовнішнього покриття зроблені з дерева. Частини фундаментів і опор виготовлені зі сталі, а зовнішня конструкція із матеріалів, що містять натуральні волокна.

Прес-служба салезіан УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next