АКТУАЛЬНО

З нагоди 150-річчя почитання ікони Матері Божої Неустанної Помочі в Угорщині відбулася проща

Вівторок, 22 вересня 2015, 16:18
У день передсвяття Різдва Пресвятої Богородиці в місті Ніредьгаза (Угорщина), що неподалік від кордону з Україною, відбулося паломництво з нагоди 150-річчя почитання ікони Богородиці Неустанної Помочі, яку Папа Пій IX віддав під опіку отцям-редемптористам для публічного почитання. Відтоді щоразу більше поширюється вшанування цієї ікони.

Виставлення ікони, яка прибула з Мішкольца, відбулося в угорському греко-католицькому храмі за адресою Jósaváros, Korányi F. u. 15/a. З цієї нагоди прибула чисельна кількість українців з Будапешта, Кішварди, Ваца, Мішкольца, Ужгорода, Мукачева, Хуста, а також українці та угорці, які мешкають в Ніредьгазі. На  цьому заході були присутні представники українського консульства в Ніредьгазі.

З духовенства у прощі взяли участь: о. Дам'ян Габорій, душпастир для українців в Угорщині, який очолив Літургію, о. Венямин Довганич ЧСВВ, ігумен василіанського монастиря в Мукачево, який до паломників звернувся із проповіддю, о. Андре Ковач, парох угорського греко-католицького храму в Мішкольцах, де дотепер перебувала ця ікона, та місцевий парох угорського греко-католицького храму отець Томаш. Божественна Літургія супроводжувалася співом за участю артистів Закарпатського народного хору України.  На завершення свята відбувся Молебень до Пресвятої Богородиці, а також виступ діточок з недільної школи  м. Будапешта.

У своєму зверненні до паломників о. Дам'ян передав найщиріші вітання та подяку від владики  Йосифа (Міляна), голови Пасторально-міграційного відділу  УГКЦ,  для ієрархії Угорської Греко-Католицької Церкви за те,  що вони відкривають свої храми  українцям, які ще не мають власних храмів на території Угорщини, а також для усіх присутніх, що взяли участь у паломництві. Отець душпастир нагадав, що українці Угорщини мають свою ікону Пресвятої Богородиці Неустанної Помочі, яка була написана українським художником Петром Пугою, який мешкає в Угорщині. Освячення ікони відбулося в день Різдва Пресвятої Богородиці у 2014 році, в греко-католицькому храмі Святого Флоріана в м. Будапешті. У цьому храмі ікона була виставлена для почитання  протягом півроку. «Ця ікона відвідає кожне місто Угорщини, де проживають українці», - такими словами завершив священик.

Сьогоднішнє паломництво було організовано за підтримки Державного самоврядування українців Угорщини і Товариства української культури в Угорщині.

Це вже друге паломництво в Угорщині з іконою Матері Божої Неустанної Помочі цього року. Перше відбулося в м. Мішкольц 15 лютого, у день Стрітення ГНІХ. Тоді Архиєрейську Літургію очолив владика Йосиф Мілян у присутності духовенства з України та Угорщини.

Довідка: Українська Греко-Католицька Церква не має своїх структур на території Угорщини. Душпастирство для українців здійснюється під опікою Пасторально-міграційного відділу УГКЦ

Прес-служба УГКЦ в Угорщині

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next