АКТУАЛЬНО

У провінції Святого Миколая ЧСВВ урочисто розпочали Ювілейний рік з нагоди століття василіанської реформи на Закарпатті

Середа, 04 листопада 2020, 10:31
2 листопада 2020 року в Мукачівському монастирі отців василіан урочисто розпочали Ювілейний рік з нагоди століття від початку реформи Василіанського чину на Закарпатті, у якому взяли участь ченці-василіани двох провінцій в Україні.

Загалом на урочистостях були сорок ченців-василіан на чолі з протоігуменами: о. Франциском Ониськом, ЧСВВ (провінція Святого Миколая) та о. Йоаном Школиком, ЧСВВ (провінція Найсвятішого Спасителя). Учасниками свята були також Впр. о. Макарій Ленів, ЧСВВ (Апостольський адміністратор Кримського екзархату Католицької Церкви візантійського обряду) та ігумен василіанського монастиря в Гошеві о. Мар’ян Гробельний, ЧСВВ.

Святкову програму розпочав протоігумен провінції Святого Миколая о. Франциск Онисько ЧСВВ. «Цей історичний день для нас важливий тим, – підкреслив протоігумен, – що ми можемо його провести в родинному колі і в духовній єдності з тими нашими співбратами, які саме 2 листопада приїхали до Мукачева з метою розпочати і звершити василіанську реформу на цій Карпатській землі».

Звертаючись до присутніх, о. Франциск також сказав: «Оновлена митрополитом Велямином Рутським і св. Йосафатом ідея василіанського монашества, яка була втілена в наших Провінціях під час Добромильської та Закарпатської реформ, спонукає і нас, в цій багатогранній сучасній реальності, дбати про продовження справи розвитку і поглиблення чернечого життя за правилами Отця нашого святого Василія Великого».

По завершенні Божественної Літургії відбувся Чин посвячення престолу для Мукачівської чудотворної ікони Божої Матері, що виставлена для почитання в Мукачівському монастирі. Відтак присутні виголосили молитву віднови посвяти в синівство Пречистої Діви Марії.

Після цього слова привітання висловив протоігумен провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Йоан Школик ЧСВВ, побажавши усім, аби «були податливими знаряддями в руках Божих, на подобу своїм попередникам, пам’ять яких сьогодні згадуємо. Адже вони, саме завдяки ось цій податливості для Бога, попри свої немочі змогли довершити велике оновлення монашого життя нашого Чину».

Завершилася молитовна частина програми піснею «Боже, Великий, Єдиний, нам Україну храни…»

Цього дня учасники урочистостей відвідали історичний Мукачівський монастир на чернечій горі, який зараз займає Православна Церква. У храмі, при якому сто років тому провідники монашої реформи розпочали справу оновлення Чину, учасники ювілею помолилися до Пресвятої Богородиці за те, щоб вона й надалі оберігала свої синів-василіан материнським покровом й вела їх дорогою свого Божественного Сина.

Відтак учасники ювілейного святкування здійснили візит до єпископської резиденції Мукачівської греко-католицької єпархії, де зустрілися з Кир Нілом Лущаком, її Апостольським адміністратором.

У своєму привітальному зверненні владика Ніл підкреслив важливе значення й цінність Василіанського чину в Мукачівській єпархії. Протоігумен о. Франціск розповів про сьогоденну подію ювілейного святкування отців василіан, її програму і зміст, підкресливши, що важливою частиною цього свята були якраз відвідини єпископа, адже василіяни, будучи монашим чином папського права, є «в Церкві і для Церкви», як це наголошує Апостольське повчання «Богопосвячене життя». Власне, своїм візитом до місцевого єпископа василіани бажали виразити і підкреслити свою посвяту в місцевій Церкві й попросити від владики благословення для подальшого служіння на більшу Божу славу і добро вірних.

У своєму подячному слові на завершення святкування протоігумен о. Франциск висловив подяку Богові за Його дію у василіанській історії, яку Він звершував силою Святого Духа через співбратів.

«Відтак, наша перша і найбільша подяка Провінції Найсвятішого Спасителя за тих отців і братів, цілопальною посвятою яких була започаткована і звершена монаша реформа», – наголосив протоігумен та сказав, що попереду, протягом Ювілейного року, ще багато тематичних подій і свят.

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами http://osbm-hoshiv.in.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next