АКТУАЛЬНО

За рейтингом вишів української спільноти програмістів DOU 2019 УКУ розділив перше місце із Могилянкою

Вівторок, 04 червня 2019, 12:48
З 15 квітня по 7 травня DOU провів щорічне опитування, присвячене якості освіти в українських вишах. Загалом цього року зібрали понад три тисячі анкет з відгуками нинішніх і колишніх студентів українських університетів. Український католицький університет (а саме – Факультет прикладних наук) разом із Могилянкою очолили рейтинг.

DOU опитав спеціалістів, які працюють зараз в ІТ-галузі та які навчалися в українських вищих навчальних закладах, незалежно від того, отримали вони диплом чи ні. Мета дослідження – оцінити якість навчання на ІТ-напрямках у різних вітчизняних ЗВО та визначити їхні сильні та слабкі сторони за оцінками студентів та випускників. Відтак респонденти оцінили різні аспекти свого навчання в університеті за шкалою від 1 до 10, де 1 – найнижча оцінка, а 10 – найвища.

Загалом українські ІТ-спеціалісти не надто схильні рекомендувати виші, у яких вони навчалися: у середньому готовність рекомендувати свій виш / факультет складає 6,1 бала з 10. Цей показник майже не змінюється за 4 роки спостережень DOU, що може свідчити про відсутність помітних змін в українській вищій ІТ-освіті останнім часом. За результатами цьогорічного опитування УКУ розділив першу сходинку із Національним університетом «Києво-Могилянська академія». Готовність рекомендувати НаУКМА цьогоріч складає 9,4 бала з 10, а УКУ — 9,3 бала з 10. За лідерами йдуть: Чорноморський університет ім. Петра Могили та ДонНУ ім. В. Стуса, два харківські виші — ХНЕУ та ХНУРЕ, Сумський державний університет, КНУ ім. Шевченка та Чернівецький національний університет ім. Федьковича, КПІ ім. Сікорського, ЛНУ ім. Франка, ДУТ, ХНУ ім. Каразіна, ХАІ.

Студенти та випускники Українського католицького університету найбільше серед усіх впевнені у своїх перспективах після закінчення вишу: ймовірність знайти цікаву та перспективну роботу вони оцінили на 9,7 бала з 10 (середній бал по всіх університетах — 5,9), імовірність отримання гідної зарплати — на 9,5 бала (середній бал — 5,8). Також дуже високо оцінюється престижність закладу (9,3 бала проти 6,1 бала у середньому). Цінність диплома для роботодавців оцінили дещо нижче — на 8,7 бала, хоча це теж найвище значення серед усіх університетів (середнє значення — 5,4 бала).

Навчальна програма університету також оцінена найвище серед усіх закладів. Найбільше студенти та випускники задоволені актуальністю програми навчання (9,5 бала проти 4,3 бала у середньому по всіх університетах). Це найслабший аспект навчальних програм українських університетів, проте УКУ вдалося оминути цей недолік.

Виш активно готує спеціалістів з Data Science — це відносно нова сфера, чим і можуть пояснюватися високі оцінки актуальності його навчальної програми. Така спеціалізація накладає відбиток і на навчальні курси, які проходять студенти: в УКУ набагато активніше вчать Python, ніж в інших університетах (89% в УКУ проти 31% у середньому по всіх університетах), проте рідше вивчають C/C++ та C# (57% та 15% відповідно в УКУ проти 86% і 59% у середньому), а також PHP (7% в УКУ проти 36% у середньому), і зовсім не вчать Ruby.

Крім актуальності навчальних програм, університет отримав також найвищі серед усіх університетів оцінки за корисність отриманих знань (9,1 бала проти 5,2 бала у середньому), цікавість навчання (8,8 бала проти 5,3 бала у середньому) та складність навчання (8,3 бала проти 5,3 бала у середньому).

Також виш був оцінений найвище і за іншими важливими для студентів та випускників аспектами навчання: роботою викладачів (8,8 бала за практичний досвід проти 5,3 у середньому по всіх університетах, 8,5 за зрозумілість пояснень матеріалу проти 5,9 у середньому, 9,3 за суворе ставлення до плагіату проти 5,0 у середньому), матеріальним забезпеченням процесу навчання (9,7 бала за стан приміщень проти 5,2 бала у середньому, 9,4 за технологічні можливості навчання проти 5,7 бала у середньому, 9,1 бала за доступ до навчальних матеріалів проти 6,0 балів у середньому), роботою адміністрації вишу (9,2 бала за готовність допомогти проти 5,8 бала у середньому, 9,1 бала за організацію навчального процесу проти 5,5 бала у середньому), а також спільнотою студентів та випускників (9,5 бала за корисні для професійної діяльності зв’язки, що з’явилися під час навчання, проти 5,5 бала у середньому, 9,4 бала за рівень та мотивацію однокурсників проти 6,1 бала у середньому, 9,2 бала за зв’язки між студентами / випускниками та вишем, що залишаються після випуску, проти 4,4 бала у середньому).

УКУ активно співпрацює з ІТ-компаніями під час навчання студентів: 84% студентів та випускників згадали навчальні курси, організовані за участі ІТ-компаній (за цим показником УКУ ділить лідерство з Сумським університетом), а 88% відзначили, що співробітники ІТ-компаній виступали як запрошені лектори (за цим показником університет ділить лідерство з Могилянкою). 90% студентів та випускників оцінили допомогу вишу у працевлаштуванні як активну чи досить активну.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ucu.edu.ua


ТЕГИ: УКУ, рейтинг
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next