АКТУАЛЬНО

За участю Глави УГКЦ відбулася зустріч Прем’єр-міністра України з президентом Ради єпископських конференцій Європи

Вівторок, 19 липня 2022, 15:32
У понеділок, 18 липня, у Києві відбулася зустріч Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з президентом Ради єпископських конференцій Європи архиєпископом Ґінтарасом Ґрушасом за участю Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава. Зустріч відбулася на прохання греко-католицької сторони.

Під час зустрічі Прем’єр-міністр України подякував архиєпископові Ґрушасу за візит до України. Він переконаний, що такі візити є важливим знаком підтримки і солідарності з Україною, зокрема коли йдеться про європейський єпископат і всіх членів Ради єпископських конференцій Європи (ССЕЕ).

Пан Шмигаль склав особливу подяку за підтримку України всьому литовському народові і католикам Литви. Глава Уряду також відзначив важливу роль Української Греко-Католицької Церкви у служінні українському народові, який потерпає від війни.

«Це служіння є багатогранним, багатоплановим, надзвичайно важливим, щоб рятувати життя і бути поруч із тими, хто найбільше постраждав у цій війні», — підкреслив Денис Шмигаль. Він подякував президентові ССЕЕ за солідарність, яку висловила Рада у своїх різних зверненнях чи меседжах. Прем’єр наголосив, що дуже важливо сьогодні, щоб католики в Європі та світі знали правду про те, що відбувається в Україні.

Зі свого боку архиєпископ Ґрушас запевнив, що католики Європи моляться за Україну і ця молитва об’єднує всіх владик глобально, адже до спільноти ССЕЕ належать не тільки католики Євросоюзу, а й інших країн, зокрема пострадянських.

«Молитва, з одного боку, є виявом солідарності, а з іншого — одним зі способів, як підтримувати і пробуджувати чутливість католиків Європи до трагедії, яка відбувається на терені України», — зазначив архиєпископ Ґінтарас Ґрушас.

Він зауважив, що в житті часто потрібно боротися із втомою. За його словами, з такою втомою сьогодні бореться Україна, позаяк триває війна, спрямована на виснаження. Президент ССЕЕ висловив жаль, що подібне виснаження зачіпає і Європу, і вже бачимо, що тема війни починає зникати з головних шпальт різних інформаційних видань. «Саме тому за посередництвом молитви, через поширення правди про війну в Україні підтримується увага до України і солідарність з вашим народом», — запевнив він.

Окремо сторони розмовляли про прийняття й підтримку вимушених переселенців, гуманітарну допомогу, яку різні структури Католицької Церкві надають Україні. Серед цих структур особливе місце посідає Карітас Європи.

Важливо, що сьогодні зранку була підписана історична угода між Карітасом Литви, Карітасом України і Карітасом-Спес. Адже це теж один зі способів, як не тільки молитвою, проголошенням правди про Україну, а й конкретною гуманітарною допомогою католики Європи намагаються підтримати Україну.

У розмові йшлося також про роль військового капеланства, адже архиєпископ Ґрушас є військовим єпископом, який очолює військовий ординаріат у Литві.

На переконання Блаженнішого Святослава, військовий душпастир потрібний не тільки для того, щоб морально підтримувати військо, а щоб згодом зцілювати рани війни. «Ті, хто пережив бойові дії, особливо військовослужбовці, які були поранені, потребують не тільки фізичної, а й духовної реабілітації», — наголосив Глава УГКЦ.

У розмові не оминули увагою найбільших викликів, на які доведеться відповідати Україні впродовж наступних шести місяців, в осінньо-зимовий період.

Зазначили також про важливість праці над конкордатом між Україною і Апостольською столицею, у якому чимало питань, зокрема військового капеланства, можуть бути закріплені на рівні міждержавної угоди, міжнародного права.

Насамкінець обговорили спільну працю над тим, щоб до України відбувся візит Святішого Отця Франциска, який дуже важливий для України. Архиєпископ висловив сподівання, що після візиту до Канади Папа матиме силу і здоров’я, щоб звершити свій історичний візит до України.

Того ж дня архиєпископ Ґінтарас Ґрушас відвідав Патріарший собор Воскресіння Христового і зустрівся з Главою УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next