АКТУАЛЬНО

За жертв Голодомору молилися у головному соборі Відня

Середа, 11 березня 2009, 22:34
7 березня у головному соборі Відня - соборі Святого Стефана (Штефансдомі) відбулася Літургія із вшанування жертв Голодомору 1932-33рр. в Україні.
7 березня у головному соборі Відня - соборі Святого Стефана (Штефансдомі) відбулася Літургія із вшанування жертв Голодомору 1932-33рр. в Україні. Поминальну службу за жертвами Голодомору відслужили спільно Апостольський Екзарх для українців Франції, країн Бенілюксу та Швейцарії Владика Михаїл (Гринчишин), Владика Гліб (Лончина), Куріяльний єпископ, Владика Ярослав (Приріз), Єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, отецьТарас Шагала, парох центральної парафії св. Варвари у Відні, отець Николай Горникевич, душпастир українських греко-католиків у Зальцбурзі, отець Юрій Коласа, душпастир українських греко-католиків у Лінці, отець Олег Ковтун та австрійські священнослужителі. Борис Ґудзяк, ректор Українського католицького університету, о Олександр Остгайм-Дзерович, Генеральний вікарій українських греко-католиків в Австрії та інші.
Такий масштабний захід з нагоди вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933рр. в Україні, який був організований за сприяння Архієпископа Віденського Кардинала Крістофа Шьонборна,  відбувся в Австрії вперше. У ньому взяли участь члени української громади Відня, Зальцбурга, Гамбурга, Мюнхена, Лінца, Угорщини, співробітники іноземних дипломатичних місій, акредитованих в Австрії, представники ЗМІ та громадськості Австрії, мешканці Відня та гості австрійської столиці – загалом понад 600 осіб. Із вступним словом на початку служби до віруючих звернувся Генеральний вікарій українських греко-католиків в Австрії отець Олександр Остгайм-Дзерович і розповів про ті лихоліття, які чинили в Україні прибічники тоталітарного режиму Сталіна. «У 1932-33 роках в Україні – годувальниці Європи – через насильницьку колективізацію і відбирання у селян зерна та інших продуктів було винищено близько 8 мільйонів людей», – наголосив він. «55,5 тисяч смертей на день, 2300 – на годину, майже 40 – щохвилини – такою була реальність тих часів. Ще й досі багато свідків Голодомору побоюються давати свідчення або роблять це анонімно. Вони знають правду, але жах перед нелюдським Голодомором примушує їх боятися – навіть через три чверті століття», – процитував отець Франц Шлєгель звернення керівників християнських Церков України з приводу вшанування жертв Голодомору 1932-33 років. Посол України в Австрії Євген Чорнобривко подякував усім, хто в цей день прийшов до храму і долучився до молитви за померлих від Голодомору в Україні і наголосив що Україна продовжуватиме докладати зусиль для визнання Голодомору геноцидом українського народу. «Така міжнародна підтримка підсилює нашу впевненість у тому, що буде відновлена історична справедливість і надихає нас добиватись її здійснення  у повній мірі», – підкреслив Посол. Наприкінці поминальної Літургії українські та австрійські священнослужителі спільно зачитали молитву Любомира Гузара за жертв Голодомору. Гостям заходу були презентовані німецькомовні брошури «Голодомор – геноцид українців на початку 1930-х років», журнал «Австрійсько-український огляд», присвячений 75-м роковинам Голодомору, а також тематична фотовиставка. Після понтифікальної служби, у Посольстві відбувся протокольний захід для єпископів, які відслужили цю Літургію.

Інформацію повідомив Посол Є.Чорнобривко

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next