АКТУАЛЬНО

Закарпатська провінція отців василіан Святого Миколая відзначила пам’ять свого небесного покровителя

Вівторок, 17 грудня 2019, 10:58
У неділю, 15 грудня 2019 року, у Малоберезнянському монастирі отців василіан з нагоди урочистого вшанування покровителя провінції була відслужена Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив владика Ніл Лущак, єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії.

Під час святкування було відзначено також 110-ту річницю від дня народження священника УГКЦ, ченця василіанина, доктора наук, капелана, письменника i вченого-теолога Карпатської України та Пряшівщини – о. Севастіяна Сабола.

Разом з архиєреєм Літургію співслужили отці василіани: протоігумен провінції Святого Миколая в Україні – о. Андрій Белеканич, протоігумен провінції Найсвятішого Спасителя в Україні – о. Йоан Школик, настоятель Імстичівського монастиря – о. Павло Кречун, префект Василіанського інституту в Брюховичах – о. Бернард Підгірний, а також священники Мукачівської єпархії.

Співав під час святкового Богослужіння монаший хор «Deisis», який складається з ченців-студентів Василіанського Інституту філософсько-богословських студій, що в Брюховичах.

Під час Служби Божої єпископ звернувся до василіан провінції Святого Миколая та місцевих парафіян із пастирським словом з нагоди урочистого вшанування їхнього покровителя – святого Миколая.

Також під час цьогорічного святкування було відзначено 110-ту річницю від дня народження о. Севастіяна Сабола (знаного під літературним псевдонімом «Зореслав»). З цієї нагоди протоігумен о. Андрій пригадав життєпис о. Зореслава, а опісля архиєрей з усіма священнослужителями відслужили за ним панахиду, в якій згадали також усіх ченців провінції Святого Миколая, що відійшли до вічності.

Після подячного слова, яке скерував до присутніх протоігумен о. Андрій, усі заспівали молитву за Україну «Боже, великий, єдиний…». Відбулося також окроплення свяченою водою і мирування вірних.

Під час обіду про о. Севастіяна Сабола розповіли проректор Закарпатської академії мистецтв Наталія Ребрик  та директор видавництва «Гражда» Іван Ребрик - це подружжя, вони особисто знали о. Зореслава та поділилися з гостями свята своїми спогадами про спільні зустрічі з ним, про довгі розмови, у яких дізналися багато драматичних сторінок з життя українського народу і Греко-Католицької Церкви, свідком яких був цей визначний василіанин. Також на святі був  п. Омелян Коляджин, який знімає фільм про о. Зореслава. Завершилося святкування благодійним концертом.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://osbm.in.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next