АКТУАЛЬНО

«Замінімо цю чужу, не нашу традицію на щось рідне й своє», - пропонує психолог Наталя Сиротич напередодні Хеловіну

П'ятниця, 30 жовтня 2020, 12:48
«Забороняючи Хеловін, ми надаємо цьому святу все сильнішого образу «солодкого забороненого плоду». А для дітей краще не «заборонити», а «замінити».

Замінімо цю чужу, не нашу традицію на щось рідне й своє! Наприклад, влаштуймо сімейне свято українського гарбуза!», - пропонує дитячий психолог, кандидат педагогічних наук, арт-терапевт, член Асоціації дитячих та сімейних психологів України, член Української Асоціації Християнської психології  Наталія Сиротич.

«Так, Хеловін ми приймати не будемо! Але любов до гарбузів варто плекати!», - запевняє психологиня. За словами п. Наталії, перенасичення торговельної мережі різними «святковими» атрибутами напередодні Хелловіну створює напругу, а особливо у дітей,  «які знають, що свято чуже. І що це не свято зовсім. Які слухняно вірять батькам, і, зітхаючи, таки не йдуть на Хеловін-вечірку до друзів».

Відтак у свідомості підлітків образ гарбуза асоціюється зі забороною. Щоб змінити такий стан речей п. Наталя пропонує створити для дітей сімейне свято українського гарбуза.

Свої рекомендації щодо проведення такого свята вона подала на сайті Патріаршої катехитичної комісії. Серед них: спекти разом з дітьми гарбузовий пиріг; вирізати гарбузові ліхтарики з отворами-серденьками і розказати дітям, що першими почали робити гарбузові ліхтарики ірландці, «бо зрозуміли, що це крутий лайфхак!!! Так, це не хеловінська ідея й заслуга»; подивитися гарний фільм (під час перегляду їсти не попкорн, а лузати гарбузове насіння); театралізувати з дітьми обряд українського сватання (гарбузовий обряд) та пісеньку «Ходить гарбуз по городу»; виготовити посуд з невеличких гарбузів чи мотоциклетні гарбузові шоломи; попрацювати над веселим оранжево-жовтим дрес-кодом для усієї сім’ї; створити гарбузову фотозону і зробити сімейну фотосесію тощо.

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами https://ct.ugcc.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next