АКТУАЛЬНО

Зарваницю представили на конгресі Марійського європейського зв’язку в Угорщині

Четвер, 24 вересня 2015, 12:52
15-18 вересня в національному духовному відпустовому місці Ченткут (Угорщина), яким опікуються монахи-францисканці, відбувся XIII конгрес Марійського європейського зв’язку. На зустріч прибули представники 20 Марійських духовних центрів Європи.

Делегацію з України представляли о. Володимир Фірман, ректор Марійського духовного центру «Зарваниця», о. д-р Іван Січкарик, делегат Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського УГКЦ Василія (Семенюка), та пан Богдан Буртак, меценат Марійського духовного центру «Зарваниця».

Українська сторона звернулася до представників всіх Марійських європейських духовних центрів з проханням про продовження молитви за мир на Україні. Делегати, відтак, запевнили, що в усіх Марійських відпустових місцях усильно молитимуться за мир та спокій в Україні.

Після обговорення було вирішено, що наступного року Зарваниця стане місцем проведення XIХ конгресу Марійського європейського зв’язку. Зустріч відбудеться 19-22 вересня, а його темою стане "Почитання ікони в Східній Католицькій Церкві".

Єпископ-помічник архиєпархії Естергому-Будапешту Янош Чекели розпочав конгрес молитвою та духовними роздумами про те, що «земля – є наче пустеля і святі місця, де об’являється Богородиця, стають оазисом, тим благодатним місцем, де вірні можуть черпати духовну наснагу». Зі сторони уряду в конгресі брав участь Сольтес Міклош, державний секретар у справах релігії.

Гасло «Покута та милосердя» стало темою роздумів учасників конгресу. На зустрічі прозвучали доповіді о. проф. Балаша Мартоса, який говорив про «Біблійні основи покути та відкуплення», о. проф. Атілли Пускаса, який розповів про «Богослов’я відкуплення», а о. проф. Золтан Ковач висвітлив тему «Розуміння покути в духовності Центральної Європи».

Наступний 2016 рік проголошений папою Франциском роком Божого милосердя, тому делегати обговорили, як саме в конкретний спосіб можна допомогти паломникам, які приходять до святих місць, відкрити для себе та відчути Боже милосердя.

Прес-служба архиєпархії

повідомив о. Іван Січкарик

Додаток

У санктуарію Ченткут, яким опікуються монахи францисканці, знаходиться статуя Богородиці з Ісусом, яка є невелика розміром. Перший випадок чудесного одужання датується 13 століттям, коли Богородиця з сином на руках об’явилася німому хлопчику-пастуху. Під час появи Марія сказала йому, щоб він вирив в землі яму та пив воду з джерела, яку там знайде. Хлопчик послухався і був вилікуваний в чудесний спосіб. Йому повернулась назад здатність говорити. Згодом паломники почали там будувати церкву.

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next