АКТУАЛЬНО

«Завдання людини – бути вінцем творіння і представляти творіння перед Отцем», – владика Михайло Колтун до переможців екоконкурсу

Понеділок, 21 грудня 2020, 10:05
17 грудня 2020 року відбулася святкова академія з нагоди вручення нагород переможцям Х ювілейного Всеукраїнського конкурсу «Відповідальність за створіння».

Цього разу, зважаючи на ситуацію, яка склалася, на жаль, переможці конкурсу не змогли особисто бути присутніми, але завдяки сучасним засобам комунікації усі зустрілися на онлайн-зустрічі в зумі, передає Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології.

Хоча неможливо повноцінно замінити дійсної зустрічі, обмін думками та почуттями, все-таки перевагою стало те, що, мабуть, уперше за десять років всім переможцям з різних куточків України вдалося взяти участь у святковій академії разом із членами Міжнародного журі конкурсу.

Святкування розпочалося з молитви, яку очолив правлячий архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ, ексголова комітету з питань екології Синоду Єпископів УГКЦ Михайло Колтун. У своєму привітальному слові до учасників академії владика наголосив на тому, що нам всім є приємно, коли про нас хтось дбає. А завдання людини – бути вінцем творіння і представляти творіння перед Отцем. І ми повинні цю місію творити заради преображення світу і спасенного посланництва Христа.

Опісля переможців конкурсу привітав очільник Бюро УГКЦ з питань екології проф. д-р морального богослов’я Володимир Шеремета. Він подякував конкурсантам за глибину змістовного наповнення та мистецького виконання робіт, а членам журі за допомогу у визначенні найкращих. Також підкреслив, що конкурс «Відповідальність за створіння» необхідний передусім настільки, наскільки він допоможе нам славити Творця, цілісно, у сенсі вчення Папи Франциска про інтегральну екологію через наше особисте бережливе ставлення до природи, а також через твори, подані на конкурс, які будуть видані окремою збіркою і поширюватимуться для екологічної просвіти та плекання загальної культури відповідальності за природну спадщину Творця.

Ярослав Нечесний, переможець в номінації «Вірш», продекламувавши переможний твір «Один не дорівнює п’ять», пригадав усім, що в нас одна планета і що великим щастям є «жити в такім чудеснім храмі» і «вміти його оберігати».

Українська письменниця, д-р філологічних наук, професорка кафедри педагогіки початкової освіти педагогічного факультету Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника Ольга Деркачова зауважила: «Не тільки ми є важливими, а й усе, що довкола нас: ми, як і жива природа, є діти Божі. Ми багато і довго розкидали каміння, і вже час його збирати. А такі конкурси допомагають зупинитися, замислитися і зробити щось добре для Бога і планети».

До привітань долучився ще один член журі – відомий український культурний і громадський діяч в Естонії, керівник Центру української культури в Таллінні, заслужений художник України, ініціатор унікальної збірки ікон «Святі з природою» Анатолій Лютюк. Пан Анатолій серед конкурсних робіт виокремив малюнки, які, на його думку, були намальовані від душі, і в них відображена правдивість того, що відчувають автори. «Наше головне завдання – надихати молодих людей по-божому ставитися до довкілля, а що найважливіше – власним прикладом» – наголосив п. Анатолій.

Наприкінці святкової академії за допомогою програми випадкового генерування чисел було розіграно суперприз – електричний велосипед, власником якого стала Інна Чемериченко, котра посіла третє місце в номінації «Роздуми-проповідь».

На завершення святкової академії всі учасники помолилися молитву «Славен будь» разом із п. Олею Рожак, переможницею в номінації «Молитва», і отримали благословення від владики Михайла.

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами https://www.ecoburougcc.org.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next