АКТУАЛЬНО

«Завдяки вірі святого Володимира ми стали народом з європейськими стандартами», - єпископ Йосиф Мілян

Вівторок, 28 липня 2020, 15:46
«Бог, який приходить на Київські землі, є воротами. Ними маємо увійти в інший світ - світ Заповідей, головна з яких - любов. Сказати це своєму народові непросто. Але ця ідея настільки гуманістично-об'єднавча, що народ повірив Володимиру. Люд, повіривши у славу Божу, увійшов у ці ворота на спасіння нам і грядущим поколінням», - про це сьогодні під час Архиєрейської Божественної Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового говорив владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії.

Свою проповідь архиєрей розпочав євангельськими словами: «Я - Ворота, хто ввійде Мною, той спасеться». У світлі цих слів єпископ зазначив, що історія багато може навчити. «Вчорашній день нашого життя - це також історія, яка може навчити та підказати. Ми, як народ, пережили багато ідеологій в різних форматах. Нас переконували, що певна ідеологія зробить нас щасливими... Було по-різному, а ми надалі чекаємо свого часу, щоб бути щасливими. Попри це, нам чогось бракує. Очікуємо якогось ідеального мужа, який повів би нас у напрямку до щастя, до кращого життя, спокою в серці, до певності в прийдешньому дні», - зауважив проповідник.

Ведучи далі, архиєрей роздумував над темою лідерства: «Сьогодні чомусь не довіряємо лідерам, особливо політичним. А може не зовсім лідерам!? Бо лідер не той, хто бере електорат силою м'язів, хитрістю, підступом чи неправдою. Лідер не той, хто змушує піти за ним або сидіти тихенько через репресії та силу зброї. Лідер не той, хто змусить через Гулаг та Сибір плескати в долоні й вигукувати "Ура!" або мовчати. Лідер - це той, який готовий, як Христос на Тайній вечері, зняти свої шати, підперезатися рушником і обмити своєму народові ноги, поцілувавши їх. Лідер - це особа, за яким народ хоче йти. Бо бачить, що він шукає не для себе, а для свого народу щастя, спокою та впевненості у прийдешньому дні», - наголосив протосинкел Київський.

Продовжуючи проповідь, єпископ сказав, що про святого Володимира можна дуже багато почути та прочитати. «Одне знаємо певно - святий рівноапостольний київський князь впровадив християнство та віру, приніс живого Бога на Київські пагорби. Сьогодні, святкуючи його пам'ять, віддаємо йому шану за те, що він зробив. Завдяки його християнській вірі ми стали європейським народом з європейськими стандартами. Бо за духом ми завжди були демократичними та вільними».

Наостанок владика Йосиф зауважив, що ми живемо у період постатеїстичного режиму, коли радянські лідери боролися з Богом. Проте навіть найбільший диктатор не може вирвати Бога зі серця людини. Віра в єдиного Бога приходить із життям, Господь вкладає її нам у серце як той вогонь, що не згоряє. Віра - це особлива Божа благодать, яка приходить і скріплює нас у важкі хвилини, дає наснагу, оптимізм, показує світло в кінці тунелю і дарує нам величезну надію, що з нами Бог».

Завершуючи проповідь, єпископ відзначив, що в цей день заведено святкувати пам'ять Хрещення Русі-України. «Стараймося кожен на своєму місці покласти себе, свій потенціал, свою віру, свою любов, свою жертву на вівтар Божий. Тоді на столах політичних, економічних і на наших домашніх буде все по достатку, особливо тих речей, які нам найбільше потрібні».

Зазначимо також, що цього дня у Патріаршому соборі відбувся чин відновлення хресних обітів. Усі присутні мали нагоду відновити ті обіцянки, які устами хресних батьків дали в день свого Хрещення.

Пресслужба Київської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next