АКТУАЛЬНО

Завершилася чергова сесія Єпархіального собору Паризької єпархії

Четвер, 28 вересня 2017, 13:34
21-23 вересня в Єпархіальному домі відбулася VI сесія Собору духовенства, монашества та мирян єпархії Святого Володимира Великого в Парижі. Тема цієї сесії: «Боже милосердя». Разом із семінаром апостоляту відкритості, великодушності, милосердя та єдності, що проходив перед собором, у Паризькій єпархії, розпочали рік роздумів над цими чеснотами.

Головним доповідачем і проповідником на соборі та на семінарі був о. Браєн Колодейчук, МС, священик Згромадженння місіонерів милосердя, яке засувала св. Мати Тереза. Отець Браєн є канадцем українського походження, висвячений митрополитом Максимом Германюком. Він був близьким співпрацівником св. Мати Терези та постулатором справи її беатифікації та канонізації.

Увага Собору була звернена на постать св. Мати Терези, яку учасникам допомагав краще пізнати та зрозуміти о. Браєн. Крізь призму її служіння найбіднішим Собор задумувався, як «ми можемо робити маленькі речі з великою любов’ю». Для ще глибшого розуміння духовності Матері Терези на Собор прибули сестри місіонерки милосердя св. Мати Терези, які несуть своє служіння у Парижі. Таким чином саме життя та приклад св. Матері Терези впроваджує єпархію Святого Володимира Великого в Парижі в рік роздумів над милосердям, відкритістю, великодушністю та єдністю.

Цікавим моментом став перегляд документального фільму про життя цієї великої святої. Також о. Браєн подарував часточку мощів св. Матері Терези, яка наразі зберігається в катедральному соборі Святого Володимира в Парижі.

Також Собор роздумував над Стратегією «Христос – наша надія». Нещодавно цей стратегічний душпастирський план вийшов друком у декількох мовах та в часі собору був оприлюднений на єпархіальному сайті. На попередній сесії Собору, яка проходила 2-4 лютого в монастирі в Шевтоні, Бельгія, документ стратегії був прийнятий, а на цій сесії кожен учасник отримав примірник і міг придбати його для своїх парафіян та друзів, щоб уся єпархія могла рухатися до цілей, які в ній є визначені. Також делегати могли почути звіти як громад, так і новостворених комісій, які разом втілюють Стратегію в життя.

Цінним був час праці в малих групах, метою яких було проаналізувати як теми великодушності, відкритості, милосердя та єдності є вже присутні в житті єпархії, але також осмислити, що потрібно ще зробити та які стоять виклики.

Дискусії, зустрічі, обговорення, ділення думками під час трапез і кавових перерв, формулювання резолюцій супроводжувалося посиленою щоденною молитвою Утрені, Вечірні, Божественної Літургії та приватною молитвою кожного.

Окрім того, на Собор прибули гості з інших спільнот. У день відкриття Собору на Вечірні був присутній владика Мішель Сантьє, латинський єпископ Кретею, на території якого розташований єпархіальний дім. Владика прибув з вікарієм о. Стефаном Олярдом, який є теж латинським парохом Венсену. Диякон Мішель Станіул представляв католицьку візантійську парафію Ліона. Свідчення отців з Харківщини та Луганщини були важливими для усвідомлення повної картини нашого духовного життя.

Резолюції Собору будуть опубліковані згодом.

Пригадуємо, що Собор Паризької єпархії УГКЦ скликався:

•       на V сесію – 2-4 лютого 2017 року, в Шевтонському монастирі (Бельгія)

•       на IV сесію –15-17 вересня 2016 року в Єпархіальному домі (Франція)

•       на ІІІ сесію – 28-30 січня 2016 року у Шевтонському монастирі (Бельгія)

•       на ІІ сесію – 21-23 вересня 2015 року в Єпархіальному домі (Франція)

•       на І-шу сесію – 29 січня-1 лютого 2015 у Шевтонському монастирі (Бельгія)

 

Служба Комунікації єпархії Святого Володимира Великого

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next