АКТУАЛЬНО

Завершилася зустрічі протоігуменів та провінційних економів Василіанського чину святого Йосафата в Римі

Понеділок, 24 вересня 2018, 11:59
21 вересня 2018 р. завершилася зустріч протоігуменів та провінційних економів Василіанського чину святого Йосафата в Римі, яка тривала з 18 вересня під головуванням протоархимандрита Ґенезія Віомара та Генеральної управи Чину.

Важливою частиною програми цієї зустрічі була презентація Правил Василіанського чину святого Йосафата, яку провів головний вікарій о. Йоанікій Чверенчук, ЧСВВ, у четвер, 20 вересня. Це нова редакція Правил ЧСВВ, яка була схвалена ХІІІ Римською Генеральною капітулою 2016 р., затверджена Конгрегацією для Східних Церков 17 квітня 2018 р. і набере чинності 1 жовтня цього року на основі Декрету протоархимандрита від 29.06.2018 р.

Правила містять коротку історію Василіанського чину святого Йосафата і розвиток його законодавства; повчання святого отця нашого Василія Великого; статут й додатки до нього, а також покажчик до Статуту.

Протоархимандрит разом з учасниками  зустрічі після презентації висловили о. Йоанікію Чверенчуку, голові Головної статутної комісії, глибоке визнання та подяку за неоціненну працю над удосконаленням нової редакції Статуту ЧСВВ. Визнання і подяка були висловлені також членам Головної статутної комісії та іншим співпрацівникам, як також Провінційним статутним комісіям та усім, хто долучився до цієї пріоритетної справи для всього Чину.

Крім того, цього дня представив економічний звіт Генеральний економ Василіанського чину святого Йосафата – о. Маврикій Попадюк, ЧСВВ, який також виконує служіння настоятеля Римської обителі отців василіан.

У п’ятницю, 21 вересня, протоігумен провінції Святого Стефана в Угорщині о. Ілля Адаус, ЧСВВ, який напередодні прибув до Рима, представив учасникам зустрічі стан цієї провінції, її проблеми та висловив відповідні звернення до Головної управи Чину і всіх провінцій.

Опісля учасники розділилися на три групи, в яких обговорили актуальні та проблематичні для Чину сфери та опісля представили їх у формі пропозицій для всесвітлішого отця протоархимандрита, який після відповідної процедури видасть їх у формі розпоряджень окремим декретом.

Зокрема, обговорювали розвиток Чину, здійснення належної формації ченців та турботу про покликання. Також наголошували на вивченні нової редакції Статуту Чину та впровадженні його у щоденне чернече життя. Щодо економічної сфери розглядали варіанти кращого вирішення питання економічних звітів, управління й адміністрування майном, а також належної фахової підготовки економів.

Зустріч завершилася словом протоархимандрита, який підсумував пройдену цими днями програму, висловивши загальні висновки та подяки.

Нехай буде подяка Богові за цю зустріч, щоб під проводом Святого Духа та Покровом Пресвятої Богородиці вищі настоятелі Чину разом з усіма ченцями змогли втілити в життя всі добрі наміри, що виникли під час нарад. А також окрема подяка організаторам цього зібрання та всім, хто сприяв належному його проведенню та активній участі.

 https://osbm.in.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next