АКТУАЛЬНО

«Жінки за мир і справедливість»: в УКУ міжнародні експерти обговорюють потенціал жінок у розв’язанні конфліктів

П'ятниця, 31 серпня 2018, 12:09
Заохочувати жінок до активної громадської позиції, ставати на захист миру і сприяти розв’язанню конфліктів – такою є одна з провідних цілей Міжнародної конференції «Жінки у час конфліктів: Екуменічна діяльність задля миру і справедливості», яку організовує впродовж 28-31 серпня Лекторій СУА з жіночих студій у співпраці з Філософсько-богословським факультетом УКУ та Європейським товариством жінок-дослідниць богослов’я (European Society of Women in Theological Research).

На тлі світових політичних процесів жінки стали активними учасницями громадського життя та ініціаторками суспільних реформ. Під час Майдану українські жінки відіграли важливу роль в організації медичної допомоги, координації гуманітарної допомоги та поширенні інформації з епіцентру подій. «Упродовж війни на сході України багато українських жінок займалися волонтерством, організовували психологічні порадні і надавали консультації місцевим жителям окупованих територій та внутрішньо переміщеним особам. Безпрецедентним для українського контексту є той факт, що серед когорти військових капеланів є також монахиня. Тому миротворчий потенціал жінок є очевидним і про це треба говорити», – зазначає організаторка конференції Галина Теслюк, старша викладачка кафедри біблійних наук УКУ і координаторка Лекторію СУА з жіночих студій.

Конференція зібрала близько 70 учасниць та доповідачок з різних європейських країн: Хорватії, Словенії, Польщі, Румунії, Чехії, Латвії, Литви, Росії, Нідерландів, Швейцарії, Греції, – які діляться досвідом участі жінок у миротворчих процесах своїх країн. Серед спікерок – також українські науковиці, які представлять учасницям досвід українських жінок під часи двох великих воєн, впродовж тоталітарного періоду в Україні, а також і сьогоденні військового конфлікту на сході України.

У рамках заходу дискутують про роль жінок у важливих суспільно-політичних процесах з богословської перспективи, обговорюють значення релігійних та духовних ресурсів у миротворчих процесах, аналізують теми релігійних та духовних практик, які стали відповіддю жінок у час (пост)конфліктів, а також слухають свідчення  жінок, що пережили війну.

«Цей університет перетворився на мій притулок і мою допомогу. Не звинувачуйте мене за те, що я політизую академічний дискурс. Коли відбувається кровопролиття на Донбасі, я не можу відсторонити себе від війни... Але академіки і викладачі не можуть зупинити війну», – зазначає одна зі спікерів, російська громадська діячка та дисидентка Єлена Волкова. За її словами, у російському суспільстві частина жінок перебувають у мовчазній тиші і не здіймають свого голосу проти війни, бо їм погрожують.

«Ця конференція є платформою для взаємодії та артикуляції про миротворчий потенціал жінок. У богословській площині альтернатив такій конференції поки що немає. Тут зібралися люди, які займаються богословськими дослідженнями теми, яка, здавалося б, є небогословською і нежіночою. Але ми, жінки, є частиною суспільства», – зауважила викладач УКУ Орися Біла.

Жінки є носіями миру і прощення – це можна простежити і в біблійному контексті. У Старому і Новому Завіті є достатньо жіночих постатей, які зіграли доленосну роль у спасінні народу чи у процесах миротворення. Про миротворчий потенціал жінок у Євангелії від Луки розповіла у своїй доповіді Єкатеріні Цалампуні з Греції.

Зазначимо, що міжнародна конференція отримала найвищі оцінки під час конкурсу заходів у рамках програми «Львів науковий», започаткованої Львівським конвенційним бюро, і увійшла до 10 найкращих подій, які отримали дофінансування з міського бюджету.

Конференція проводиться за фінансової підтримки: Німецької католицької благодійної організації «Реновабіс» (Renovabis), Союзу українок Америки (UNWLA), Нідерландської католицької фундації «Коммунікантес» (Communicantes), Нідерландської протестантської організації «Церква у дії» (Kerk in Actie), Фонду Конрада Аденауера (Konrad-Adenauer-Stiftung), Львівського конференц-бюро в рамках програми «Львів науковий», Протестантської організації «Хліб для світу» (Brot für die Welt), Хорватської секції організації «Екуменічна жіноча ініціатива», родини Сороковських із США.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами ucu.edu.ua

ТЕГИ: УКУ, жінки
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next