АКТУАЛЬНО

«Життя зовнішнє і життя внутрішнє», – анонс першого у 2016 році числа «Патріярхату»

Вівторок, 16 лютого 2016, 18:24
Одиниці та спільноти перебувають у двох постійних процесах: взаємодії і трансформації. Перше можна спрощено віднести до зовнішнього життя, друге – до внутрішнього. Саме цих сфер, зовнішнього і внутрішнього життя вірних, життя Церков, стосуватимуться матеріали першого цьогорічного номеру часопису «ПАТРІЯРХАТ», короткий огляд змісту якого хочемо представити вашій увазі.

Отож, життя «зовнішнє»

2015 рік, «тягнучи» на собі важкий спадок попереднього революційного і воєнного року, став для усіх нас, українців, як чималим випробуванням, так і стартовим майданчиком на якому утвердилися, зміцнилися позитивні для країни рухи і зміни. Не зостається осторонь цих процесів і Церква, зокрема, інститут капеланства, її власний волонтерський рух та й сама єрархія, котра з часів Майдану прискіпливо слідкує за політикумом і своїм авторитетним словом стає на захист не лише власної пастви, а цілого суспільства. Поза тим, інформаційний простір, який значною мірою присутній у нашому повсякденні та коригує дії не тільки окремих людей, а й організацій, в тому числі Церкви, тому вона мусить більше уваги приділити тій сфері, очима якої громадяни дивляться на неї. Отож, про події минулого року і Церкву в них від Мар’яни Карапінки у матеріалі «Входячи у 2016 рік. Між «зрадами» і «перемогами»».

Ще однією особливістю українського релігійного життя постмайданного періоду став перехід десятків православних громад з підпорядкування Московському Патріархатові у Київський. Яка «аура» витає над цим «другим» фронтом і які небезпеки він несе у собі? Про це детальніше у матеріалі історика Володимира Мороза ««Другий фронт»: міжправославний конфлікт в Україні».

«За завітами Христа чи Мойсея?», – цікавий есей Віктора Заславського порівнює стосунки окремих держав з панівними у них релігіями чи релігіями взагалі із стосунками Бога та народу в Старому й Новому Завітах. До якої моделі хто схиляється? Про це дізнаєтеся, прочитавши матеріал у «Патріярхаті».

Життя «внутрішнє»

Особливий погляд на історію та потребу реагувати, зустрінемо у матеріалі «Спадкоємці, окупанти чи зичливі сусіди? УГКЦ в Польщі та Холмська єпархія». Холмська єпархія канула в Лету, пропала безслідно, залишилася тільки на сторінках історичних книжок? І чи ми, вірні УГКЦ в Польщі, можемо (а може, маємо обов’язок?) «щось зробити» зі спадщиною Холмської єпархії? Що саме? Ці питання, насамперед перед собою, а тепер і перед усіма нами поставив диякон Петро Сивицький.

Чимало уваги в цьому номері ми присвятили двом дуже близьким темам: богослужінню (актуальності літургійної традиції в сьогоденні) та сакральному мистецтву в його сучасному поданні (цим матеріалом започатковуємо серію статей про сучасне сакральне та церковне мистецтво авторства куратора львівської галереї IconArt Маркіяна Філевича).

 

Ліда Мідик, заступник редактора журналу «Патріярхат»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next