АКТУАЛЬНО

Живе у своїх віршах: студенти УКУ провели вечір пам’яті Богдана Сольчаника

Середа, 24 лютого 2021, 13:07
22 лютого учасники Шкільного театру УКУ «На Симонових стовпах» провели вечір поезій «Кухня» пам’яті Богдана Сольчаника, викладача кафедри нової та новітньої історії України УКУ, Героя Небесної сотні, який загинув на Майдані.

«Кухні мого покоління» – книжка поезій молодого викладача, яку видали після смерті друзі Богдана. Її сторінки розкривають світогляд автора, його внутрішні переживання та ставлення до подій сучасності. Збірка складається з трьох тематичних розділів: особистої, суспільної та любовної лірики, написаної у період з 2002 по 2013 рік. Декламуючи ці вірші, студенти театру вшанували пам’ять свого викладача, а разом з тим пригадали події Революції гідності.

У холі Центру митрополита Андрея Шептицького студенти відтворили справжню кухню, на якій частували присутніх печивом і теплим чаєм. Кухня для Богдана Сольчаника була місцем творення, відпочинку, роздумів – про це він згадує в одному зі своїх віршів.

«Книга з такою назвою є пророча, Богданові якимось чином вдавалося заходити в цю таїну буття, яку ми спробуємо сьогодні з вами осягнути», –  каже режисер театру УКУ «На Симонових стовпах» Євген Худзик.

Декламацію віршів Богдана Сольчаника актори театру доповнили супроводом гітари та скрипки.

Продовжився вечір Панахидою за упокій душі Богдана Сольчаника та всіх Героїв Небесної сотні у храмі Святої Софії – Премудрості Божої. Відтак на присутніх чекала зустріч у студентському вільному просторі, де при ватрі з майданівською кашею вони згадували і ділилися спогадами про події на Майдані.

 

Дивися прямо,

щоб не зустріти гординю і сестру її зневагу

серед голів тих хто нижче

і не побачити її в очах тих хто вгорі.

 

 Будь твердим, щоб світ не роздавив тебе

Не дай зачерствіти серцю, бо тоді помре у тобі людина.

Прокидайся на світанку, гаси багаття і збирайся в дорогу

Сонце вже встало – ти не будеш один.

 

Серед тих, хто одного разу вирішив йти

Ти місток – бо за тобою йтимуть ті, які ще сплять

на грудях жінки.

Йди і вір, що хоча б одному з мільйона трапиться

(допоможе) твій слід

Коли його покличе небокрай.

Богдан Сольчаник

Ніч з 5 на 6 лютого 2007 р.

Варшава, готель «Hera» К. № 90

Довідка.

Богдан Сольчаник народився 25 липня 1985 року у м. Старий Самбір, Львівської області. Український історик, громадський діяч, активний учасник «Чорної Пори», викладач кафедри нової та новітньої історії України Українського католицького університету. Загинув від кулі снайпера на Майдані 20 лютого 2014 року. Герой України.

У Старому Самборі ім’ям Богдана Сольчаника названо вулицю. На честь героя на фасаді будинку, в якому він проживав, а також на фасаді Старосамбірської загальноосвітньої школи № 1, в якій навчався, встановлені меморіальні дошки. Цій школі надано ім’я Богдана Сольчаника.

З пошани до викладача в УКУ також встановлено пам’ятну дошку.

У 2014 друзі та близькі люди Богдана Сольчаника видали його вірші, які автор ніколи не публікував і навіть намагався нікому не показувати.

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами https://ucu.edu.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next